2017 McGuigan Classic Pinot Noir, South Eastern Australia, Australien.



Pinot Noir går for at være en ”cool climate” druesort, hvilket vil sige, at den ikke bryder sig om at have det for varmt. Derfor vil man typisk ikke møde Pinot Noir-druen nede ved Middelhavet, mens der kan laves verdensklasse Pinot Noir nordpå i Bourgogne. Pinot Noir er en lunefuld drue, der notorisk er vanskelig at have med at gøre, så når det gælder kvalitet, er svælget mellem top og bund langt større for vine på Pinot Noir end for druer som Cabernet Sauvignon og Merlot. Det der lykkes af og til i Bourgogne, har næsten karakter af et mirakel andre steder i verden.

Det gælder i særdeleshed lande som Australien, hvor vejret er kendt for at byde på masser af sol og sommervarme.
Men Australien er et stort land, hvor der er forskel på det subtropiske klima langs kysten mod nord og vejret i det sydøstlige hjørne af landet, hvor kølige vinde og havstrømme fra Antarktis er med til at give et mere tempereret klima. McGuigan har høstet sine Pinot Noir druer fra marker i Riverland, Murray Darling og Limestone Coast. Det er småt med regn her, så kunstvanding er nødvendig. På den anden side sikrer solen en pålidelig modning af druerne, og de knastørre vinde beskytter frugten mod råd og svamp.

Der er også varmt i vinkælderen, men vinbønderne i Australien udviklede som de første i verden teknikker til kontrol af temperaturen under hele vinifikationen. Druerne til McGuigans Pinot Noir gærer en uge i egefade ved temperaturer på 18 - 22 °C. Et godt bevis på McGuigans sikre hånd i vinmarken og tekniske kunnen i kælderen er husets imponerende medaljehøst. Alene i 2017 blev det til 595 trofæer og medaljer, og McGuigan kan, som det eneste vinfirma i verden, prale af at have opnået udnævnelse til ”Winemaker of the Year” hele fire gange ved den prestigiøse IWSC konkurrence i London.


Farven er valmuerød med lys kant, og den indsmigrende duft er fyldt med hindbær. Den lækre smag af hindbær og jordbær danser på tunger og glider let ned efterladende en skøn eftersmag. En frisk frugtsyre slutter smagsoplevelsen, der på ægte ”aussie”-maner er både enkel og ligetil uden at blive ligegyligt

 

 



Tips til servering
Vinens dansende lethed kræver kølig servering sammen med lette retter som en hønsesalat, kold skinke med grøntsager eller en Quiche Lorraine. Vinen smager også skønt som et glas i utide.