2017 Babylon's Peak, Chenin Blanc, Swartland, Sydafrika


Mange har svært ved at forstå, at man kan lave en tør, sprød og livlig hvidvin under Afrikas brændende sol. Vi kan starte med at slå fast, at det kan man heller ikke, med mindre man finder områder, der nyder godt af de kølige vinde fra Ishavet. Særlig helt sydpå og ud mod Atlanterhavet er der en friskhed i luften, som overrasker turisterne. I souvenirbutikken ved Kap det Gode Håb sælges der masser af huer og uldne trøjer.

Swartland ligger nord for Cape Town i det der kaldes Costal Region. De kølige briser fra Atlanterhavet mærkes tydeligt gennem hele modningsperioden. Det giver vindyrkerne mulighed for at lave vine med en velgørende frisk smag. Samtidig er der altid sol og varme nok til at fuldmodne druerne. Det er nemt at være vinbonde her, og det er let at lave god vin. Og det gør de så, og endda uden at forlange for meget for det. Det er netop sådanne noget vi er på evig jagt efter.

Her en flot udgave af Chenin Blanc, som lokalt kaldes Steen. Vinstokkene er 38 år gamle, og giver derfor kun et lille udbytte, men til gengæld så meget bedre end det, der høstes fra unge vinstokke. Klaserne håndplukkes og lægges i små kurve, så de ikke beskadiges under transporten. Stænglerne fjernes og druerne får et let pres. Lad os kalde det første pres. Det er kun det, der bruges til Babylon's Peak. Den unge vin får lov at ligge sammen med bundfaldet i nogle måneder før aftapningen på flaske. Det giver smagen en ekstra fylde - en ekstra dimension om man vil.

Vi kender druen fra det franske Loire-distrikt. Den står blandt anden bag den populære Vouvray, som vi i Danmark lærte at kende i den halvsøde udgave. Det var den vi fik skænket til høns i asparques, tarteletter og anden traditionel søndagsmad. Pragtfuldt! Gode minder, som sagtens kan gentages.

Denne Chenin Blanc er en moderne udgave af den gamle Vouvray. Den er venlig tør, med en god saftig frugtfylde. Passionsfrugt og fersken. Livlig med stor velduft, Sødlig strejf, let parfumeret  og underliggende toner af tropisk frugt. Den lader sig drikke med stor velbehag.Tips til servering
Nyd den afkølet og af store glas til, ja hvorfor ikke tarteletter med lidt spændende fyld. Det behøver ikke lige at være det man køber på dåse. Lad fantasien få plads. Vinen er også fin som aperitif, til sushi, asiatisk mad i det hele taget og til f.eks. hvidskimmeloste.