2017 Castello d'alba vinho Branco, Douro, portugal


Vinho Branco betyder hvidvin på portugisisk. Som etiketten oplyser kommer vinen fra Douro. Kan man virkelig lave kølig hvidvin i den gloende hede Douro-dal, verdensberømt for fyrige, mørkerøde portvine? Det kunne man heller ikke i gamle dage. Gæringen af grønne druer ved høj temperatur resulterede i tunge, ufriske, kedelige hvidvine med høj alkoholstyrke, som kun blev solgt til lokale kunder, der havde vænnet sig til smagen.

Men i løbet af 1960’erne begyndte nogle vinbønder i Californien ─ støttet af forskningen ved University of California, Davis ─ at eksperimentere med koldgæring af grønne druer. Ved at lade gæringen foregå i en dobbeltsidig tank af rustfrit stål, kunne mostens temperatur under gæringen reguleres ved at lade et kølemiddel (som fx koldt vand) cirkulere i mellemrummet.  Jo lavere temperatur, jo mere frugtig bliver vinen, og i takt med, at kølesystemerne forbedres, er det blevet mere og mere populært at koldgære hvidvinene ved 12-15 °C.  Koldgæring tager længere tid og kræver gode hygiejniske betingelser, men der kan opnås friske, livlige hvidvine med meget fine aromaprofiler.

Castelo D’Alba har flere trumfer på hånden end koldgæring, nemlig lokale grønne druer, som giver den variation i duft- og smagsprofil, som mange efterspørger. På et tidspunkt, hvor markedet var oversvømmet med ligegyldig hvidvin lavet på den allestedsnærværende Chardonnay, voksede der ligefrem en bølge frem i vinkredse, der havde ”Anything But Chardonnay” som slagord. En ABC-tilhænger vil være i det vinøse paradis med Castello D’Alba, lavet på druerne Rabigato (40%), Viosinho (40%) og Códega Do Larinho (20%). Et opslag i ”Wine Grapes” ─ et leksikon på 1.242 sider med information om 1.368 forskellige druetyper ─ fortæller at Rabigato giver frugtsyre og citrus-aroma til vinen; Viosinho bidrager med friskhed, fylde og kompleksitet, mens Códega Do Larinho udmærker sig ved intense aromaer af blomster og tropisk frugt.

Alle tre druer beskrives som lokale, portugisiske druer med potentiale for hvidvine af høj kvalitet. Vinen i glasset bekræfter, at Rui Roboredo Madeira, Castello D’Albas talentfulde vinmager, har indfriet dette potentiale.  Den unge vin lokker øjet med grønne glimt, mens næsen fristes af en inciterende duft af hyldeblomst, grønne urter og citrus. Den delikate smag af stikkelsbær og grapefrugt har en tiltalende friskhed, sat sammen af knivskarp frugtsyre, en grøn undertone og diskret kernebitterhed. Et herligt glas kølig hvidvin til en varm sommerdag. 



Tips til servering
Server den portugisiske hvidvin til alt godt fra havet. Portugiserne elsker fisk lige fra grillede sardiner til retter baseret på bacalhau (torsk som klipfisk) Hvad med en gang hvidvinsdampede blåmuslinger ─ en såre enkel, men meget velsmagende, ret, som sparker benene væk under de fleste.