2014 Blauer Zweigelt Classic, Urbanihof, Wagram, Østrig



Mange danskere kender ikke noget særligt til vine fra Østrig. Det er ikke så mærkeligt, og det skyldes flere forhold. For det første er der tale om en ret beskeden mængde flasker set med verdensmarkedsøjne ─ fx er vinproduktionen i et enkelt fransk vindistrikt, Bordeaux, dobbelt så stor som den samlede mængde vin, der laves i hele Østrig. 

For det andet er østrigerne udmærket klar over, at de selv laver nogle af verdens bedste vine; hovedparten af Østrigs vine drikkes af landets egne indbyggere. For det tredje er de fleste østrigske vine lavet på lokale druer med mærkelige ─ og for de fleste helt ukendte ─ navne som fx Blaufränkisch og St. Laurent. Sidst, men ikke mindst, står de østrigske vine typisk ikke på den billige hylde, så mange vælger den ukendte (og lidt dyrere) vin fra for at bruge pengene på en flaske, de har smagt før og har gode erfaringer med.

Med Urbanihofs Blauer Zweigelt fra Wagram får du chancen for at smage, hvad Østrig har at byde på, for det er Østrig Classic ind til benet. Wagram-distriktet ligger 40 minutters kørsel vest for Wien langs med  Donau med vinmarkerne smukt placeret nord for floden. Druen med det fremmedartede navn, Blauer Zweigelt, er navngivet efter sin skaber, professor Friedrich Zweigelt fra vinuniversitetet Klosterneuburg, der i 1922 lykkedes med en krydsning mellem druerne Blaufränkisch og Saint Laurent. 

Zweigelt-druen har arvet en fast struktur fra Blaufränkisch, der er udråbt som Østrigs Cabernet Sauvignon, og en rund, blød fylde fra Saint Laurent, der går for at være Østrigs Pinot Noir. Kombinationen af de gode egenskaber i arv fra forældrene med en saftig frugtighed har gjort Zweigelt meget populær blandt forbrugerne, og Zweigelt er i dag den mest udbredte blå drue i Østrig. Zweigelt-vinene er drikkemodne fra den dag, de tappes på flaske, og kan som helt unge minde lidt om en frisk, ung Beaujolais. Med alderen udvikler vinene mere kompleksitet og finesse, som kan bringe kvaliteterne ved en god Merlot i erindring.

I glasset er vinen smukt rød med et blåt skær. Duften er fyldt med røde og sorte bær, og i den saftige smag spores både solbær og syrlige, vilde kirsebær krydret med toner af kaffe og tobak. Vinen har god balance og struktur, mens dens raison d’etre er den friske frugtsyre, der sammen med blide tanniner gør den så læskende og drikkevenlig.


Tips til servering

Østrig ligger lige vest for Ungarn og har arvet naboens forkærlighed for paprika, og en klassisk, velkrydret gullasch med kartoffelmos vil være et hit sammen med den blå Zweigelt, når vi når til efteråret. I sommermånederne kunne det være fristende at servere et køligt glas Zweigelt til en Wiener Schnitzel med kartoffelsalat.