2016 Corvina Verona, Cantina Di Negrar, Rosso Veronese, Italien


Hvis man skulle gætte på hvilken af Italiens 20 vinregioner, der producerer det største volumen af fornemme DOC og DOCG vine, ville Veneto-regionen nok ikke være det første bud men snarere kendte regioner som Toscana og Piemonte. Ganske vist er Veneto kun på tredjepladsen efter Apulien og Sicilien, når det gælder kvantitet, men Venetos vinhav er hjemsted for ikke mindre end 20 kontinenter med klassificerede DOC-vine, hvis samlede volumen næsten er på højde med mængden af DOC-vine fra Toscana og Piemonte til sammen.


De fleste dråber i Venetos vinhav udgøres af milde, venlige vine skabt til at drikke i store slurke til lokale pastaretter. Folk på stedet køber gerne vinen på den lokale ”Cantina”, der mest minder om en kloning af en benzintank og et supermarked. Først tager du et glas og smager på varerne ved et lille tappeanlæg med en hane for hver enkelt vin. Så tager du dine medbragte plastikdunke med over til et anlæg, der i udseende og funktion fuldstændig ligner en benzinstander. Nå du har tappet vinen på din beholder, putter tankpersonalet en lille tablet med et konserveringsmiddel ned i vinen, før låget skrues på. Nu kan vinen holde sig i 30 dage ─ men den er billig og glider let ned!


Hvis du vil bade din gane i Venetos vinhav, og ikke er så heldig at bo tæt ved et anlæg med vin i hanerne, er Cantina Di Negrar et godt alternativ. Du skal give lidt mere for vinen, men til gengæld kan du stole på kvaliteten (uden at smage først), og du kan regne med en holdbarhed af vinen i flasken på i hvert fald nogle år. Cantina Di Negrar er et veldrevet kooperativ med en vinproduktion forankret i klassisk Valpolicella-tradition, men hvis erfaring og ekspertise er på toppen og hvis tekniske udstyr er hypermoderne. Cantina Di Negrar, der blev dannet tilbage i 1933, har i dag 230 vinbønder som medlemmer og høster druer fra 700 ha vinmarker, som for størstedelens vedkommende ligger i Valpolicella Classica distriktet.


Corvina er, som etiketten antyder, lavet på druen af samme navn, som lægger saft og skal til den typiske Valpolicella. Frugten er høstet i slutningen af september fra 20-25 år gamle stokke, gæret ved omkring 25 °C i 10 dage og herefter lagret på ståltank indtil tapning på flaske i februar måned året efter. Det er sådan man laver en autentisk Valpolicella uden forstyrrende fiksfakserier som tørring af druerne på stråmåtter eller langvarig lagring på egefad. Resultatet i glasset er en ret lys, rubinrød vin med frisk duft af kirsebær, saftig, let krydret smag af sorte kirsebær med lækker frugtfylde, en leverskånende alkoholstyrke (12,5 vol.%), læskende frugtsyre og fløjlsbløde tanniner.
 


Tips til servering

Glem alt om store bøffer og kraftige gryderetter ─ her er den perfekte ledsager til pizza og enkle pastaretter i den italienske boldgade og skøn i glasset til danske sommerretter som frikadeller med spidskål eller hamburgerryg med grøntsager. Server vinen ved 14-16 °C i store glas.