2017 Finca Valdelagunde Verdejo, Castilla y León, Spanien


Spørger man spanske vineksperter, hvad de for tiden er mest optaget af på den spanske vinscene, er det enslydende svar: hvidvine på spanske druetyper. Det vil komme bag på de fleste, der har oplevet den historiske udvikling af Danmark som vindrikkende nation. Det var en rødvin, Monopol – ”den med tyren”, der til en pris på 7,95 kr. for 1,5 liter introducerede danskerne for spansk konsumvin i 1953, og det var fadlagret Rioja i flasker med et gyldent trådnet, der i 70-erne for alvor åbnede op for eksporten af spansk kvalitetsvin til Danmark. Bortset fra sherry var der langt mellem flaskerne med spansk hvidvin i danske butikker.

Unge, spanske vinmagere med forkærlighed for økologisk vinavl har været førende i udforskningen af potentialet i autentiske, spanske druetyper som Albariño (Rias Baixas), Godello (Valdeorras), Prensal Blanc (Mallorca), Verdejo (Rueda) og Viura (Rioja) for at nævne de bedst kendte. Det stigende udbud af spansk kvalitets-hvidvin er faldet sammen med at forbrugerne har fået smag for kraftige, aromatiske hvidvine med en pænt høj alkoholstyrke ─ til dels som en reaktion på de allestedsnærværende Chardonnay fra hele verden. ABC (Anything But Chardonnay) blev et mantra for eventyrlystne vindrikkere, der hjalp nye druetyper på vej til butikkerne.

Verdejo, der har fået navn efter drueskallens grønne (verde) farve, er en af de spanske druetyper, der har førertrøjen på. Den når sit ypperste i Rueda-distriktet i Castilla y León regionen, og en smagsprøve af en typerigtig Verdejo bidrager mere til forståelsen af det spanske hvidvinseventyr end nok så mange ord. Bodegas Pedro Escudero fra La Seca, kun seks kilometer vest for Rueda, har høstet økologisk dyrkede druer fra 40-50 år gamle vinstokke til Finca Valdelagunde. Efter gæring i rustfri ståltanke er vinen rundet af ved en kort lagring på fade af fransk og amerikansk eg. Perfekte forudsætninger for en perfekt vin i glasset. De grønne glimt i vinens strågule farve signalerer en ung vin. Den intense duftpalet byder på fersken, abrikos og passionsfrugt med en aromatisk kompleksitet, der går igen i smagen af tropisk frugt med toner af mandler og grønne urter. Oplevelsen slutter med en præcis syre og en imponerende, lang eftersmag. Tips til servering
Finca Valdelagundes aromatiske smagsfylde giver den en betydelig fleksibilitet som ledsager til mad, og den går ikke af vejen for vanskelige opgaver som oliven, aioli eller asparges. Vinen er på hjemmebane i det spanske køkken, hvor fx tapas eller en skaldyrs-paella vil være oplagte valg.