2017 Saute Rocher, Saint-Guilhem Le Desert, Frankrig



Byen Saint-Guilhem Le Desert ligger i et vildt klippelandskab ved indgangen til Gorges du Verdus på pilgrimsruten til Santiago de Compostela. Byens kirke, et skatkammer af romansk arkitektur og billedkunst, de maleriske gyder og torve og den omgivende natur har givet byen en placering som en af Frankrigs smukkeste ─ "Les Plus Beaux Villages de France" ─ og en plads på  UNESCO’s liste over verdensarv. På en klippetop over byen ligger ruinerne af giganternes slot, Château du Géant, der på et tidspunkt var hjemsted for krybskytter. Når politiet nærmere sig, sprang folk fra Saint-Guilhem Le Desert som bjerggeder op til slottet for at advare de lovløse. De vilde ture op over klippeblokkene gav byens indbyggere tilnavnet ”Saute-Rochers” (klippe-springerne) ─ en historie som nu hædres med en serie vine fra det lokale kooperativ CastelBarry.


Byen har givet navn til vindistriktet Saint-Guilhem Le Desert IGP (Indication Géographique Protégée) nord for Montpellier, hvor dybe kløfter og kalkstensplateauer med kratskove og lav, åben garrigue med timian, rosmarin og lavendel kæmper om pladsen med masser af små vinmarker. Det produceres årligt 1,6 millioner flasker rød-, hvid- og rosévin på 60 vingårde og fire kooperativer. CastelBarry har certifikat for bæredygtig vinproduktion fra ”Vignerons en Développement Durable”, og det er oplagt, at behovet for sprøjtemidler mod råd og svamp er minimalt i det tørre klippelandskab, hvor vinstokke plantet i 100-150 meters højde bades i sol og tørres i blæst.


Den røde Saute Rocher er lavet på 20% Marselan, 20% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot og 30% Syrah og er lagret på egefad. ”En atypisk drueblanding” skriver CastelBarry på flaskens bagetiket, men de klassiske Bordeauxdruer, Cabernet Sauvignon og Merlot, har vist sig at være meget velegnede i det solrige klima ved Middelhavet, hvor også Marselan (en krydsning mellem Grenache og Cabernet Sauvignon) og Syrah er på hjemmebane. Den violette vin i glasset har en forførende duft af violer, brombær og sort lakrids og en saftig, aromatisk smag af sorte skovbær i perfekt harmoni med fyrig alkoholstyrke, vital syre og ranke tanniner.  Der er spræl i denne vin til mange spring op og ned af klipperne.
 

 


Tips til servering

Serveres let afkølet (14-16°C) og gerne ad libitum til en sommerfest med salater og grillspyd.