2016 Shadir Nero D’Avola, Terre Siciliana, Sicilien, Italien


I modsætning til hvad mange tror er hovedparten af de sicilianere,
der står for produktionen af øens vine, både unge og veluddannede.
Det gælder også lederne af vinhuset Todaro, Giuseppe og Adriano Todaro (født i hhv. 1988 og 1991), der har studeret jordbrug i Palermo. Med i bagagen har brødrene desuden fra deres bedstefar Joseph Todaro fået viden om økologi og kendskab til biodynamiske principper for vinavl, hvor respekt for månens faser har indflydelse på, hvornår man beskærer vinstokkene og høster druerne.

I Jato-dalen 35 km sydvest for Palermo er der ideelle betingelser for økologisk jordbrug i det solrige klima, hvor en knastør blæst i højderne, 400-900 meter over havets overflade, holder vinskimmel og andre svampesygdomme nede
på et minimum og fjerner behovet for syntetiske sprøjtemidler. Azienda Agricola Todaro har sine 25 ha vinmarker tæt ved et højdedrag, hvor der allerede blev dyrket vin før romertiden. Der spredes ikke kunstgødning på markerne. I stedet for sår man bede med bønneplanter i rækkerne mellem vinstokkene; en nedpløjning af planterne med bønner befordrer dannelsen
af humus i jordbunden og klarer den nødvendige tilførsel af kvælstof. Efter høst af druerne med håndkraft transporteres klaserne skånsomt hen til vingården i små kurve.

Shadir er lavet på 100 pct. Nero D’Avola, en lokal druesort, hvis navn direkte oversat betyder ”den sorte fra Avola”. Den ”sorte” går på druens mørkfarvede drueskal, mens Avola er navnet på en by på Siciliens østkyst, hvor grækerne allerede havde etableret en koloni i det 8. årh. f.Kr. Den violette farve i glasset lever fint op til den ”sorte” drue. Duften er fyldt med modne bær, krydderier og aroma fra egefadet. Den kraftfulde, rustikke smag kombinerer sort bærfrugt med mineralske toner, som er en hilsen fra den stenede, sicilianske jord, og efter en insisterende længde i munden slutter smagsoplevelsen med Nero D’Avola-druens faste tanninbid.  .


Tips til servering

Sicilianerne spiser meget lammekød, som med sin lette sødme passer perfekt sammen med Shahirs modne frugtfylde. En lammekrone med pestopanade og basilikum tomater vil være en god ret at servere til påske for venner og familie.