2016 Olivares Tinto, Bodegas Olivares, Jumilla, Spanien


Den høje, slanke flaske med Olivares Tinto prydes af en koralrød etiket, der ved første øjekast kan virke lidt forvirrende, men som absolut er værd at studere nærmere som kilde til information om vinen i flasken. Et bånd øverst, Finca Familiar, og nederst, Desde 1930, på etiketten fortæller, at Bodegas Olivares har været i familiens eje siden  1930, hvor Pascual Olivares Fernandez så småt begyndte at dyrke vin til det lokale marked.

Vinområderne i Jumilla, en region i det sydøstlige hjørne
af Spanien med kvalitetsbetegnelsen D.O.P. (Denominación
de Origen Protegida) for sin vin og olivenolie, er kendt for vild skønhed, mager, gruset sandjord, hede, tørre somre og barske, kolde vintre. Jumilla byder med andre ord på ideelle forhold for vinavl i almindelighed og dyrkning af Monastrell i særdeleshed. Monastrell er en hårdfør drue, der kræver varme, solrige somre for at opnå fuld modenhed.

Vinmarken Finca Hoya De Santa Ana er familiens stolthed
af flere grunde. Dels er Hoya De Santa Ana den højest beliggende vinmark i Jumilla ─ 825 meter over havet, som etiketten illustrerer med sin vignet af bjergtoppenes hvide tinder. Temperaturen falder typisk med en grad per 100 højdemeter, så natteluften er kølig i højderne, hvilket giver
en længere vækstsæson med mere intens udvikling af druearomaer og en friskere syrebalance. Druerne høstes med hånden, vendimia a mano, og både høst og vinifikation sker med proceso natural uden kunstgødning og sprøjtemidler.


Hoya De Santa Ana kan, som en af de meget få vinmarker
i verden, bryste sig af 110 hektar med gamle, upodede Monastrell-vinstokke. Vinlusen Phylloxera, der dræber vinstokken ved at gnave i dens rødder, destruerede i det
19. århundrede vinplanterne i hele Europa med det resultat,
at over 99 % af vore dages vinstokke er podet på resistente, amerikanske rodstokke. Frugten fra gamle, originale vinstokke på egne rødder er med til at give vinen personlighed og karakter.


Olivares Tinto 2016 er lavet på 75% Monastrell, 15% Grenache og 10% Syrah. Efter gæring i rustfri ståltanke modner vinen tre måneder i fade af fransk eg. Farven er violet og duften er fyldt med toner af kirsebær, brombær og krydderier. Smagsløgene forkæles med saftig, moden bærfrugt krydret med kanel, kardemomme og peber, der spiller op til en god balance
mellem alkoholstyrken på 14 vol.%, en forfriskende
frugtsyre og runde tanniner.


Tips til servering
Den flotte, spanske rødvin fortjener et godt stykke kød
som fx lammekød med hvidløg, rosmarin og ansjoser
eller peberbøffer af tykstegsfilet i en marinade af syltede peberkorn og sennep flamberet i cognac og ledsaget
af en peberkrydret flødesauce.