2016 Vigneti Del Sole, Veneto Bianco, Italien


Med Vigneti Del Sole er vi kommet til Veneto
─ et vindistrikt, der i Danmark er bedst kendt for
et veritabelt vinhav af populære vintyper som Rosso
Veneto og Valpolicella Ripasso, men som samtidig
er det distrikt i Italien, der laver den største mængde
vin med fornemme klassifikationer. Pasqua Vigneti
e Cantine blev i 1925 grundlagt i Verona af brødrene
Pasqua; siden 2014 har tredje generation ─ Riccardo, Alessandro, Cecilia and Giovanni – siddet ved roret for
Pasqua, der nu har gang i eksporten af vin til over 50 lande.

Italienernes talent for design og markedsføring er åbenbar
fra det øjeblik, du holder flasken med Veneto Bianco i hånden. Navnet på vinen, Vigneti Del Sole ─ solens vinmarker, har
en forjættende klang. Et gammelt kobberstik af en italiensk middelalderby, hvor grønne vinmarker omkranser ringmuren, taler til øjet, mens flaskens anseelige tyngde antyder gedigen kvalitet. Også valget af korkprop i stedet for skruelåg spiller
op til bevidstheden om hævdvundne traditioners fordele.

Allerede før proppen overhovedet er trukket op er der
kælet for flere af dine sanser, men heldigvis er der ikke
tale om en øvelse i stil over substans. Druerne til Veneto
Bianco er af sorten Garganega ─ den fremherskende hvide druesort i Veneto. Garganega er un uva tardiva, en drue
der høstes sent og dermed opnår et højt ekstraktindhold.

Med oplysningen Bianco da uve leggermente appassite
fortæller etiketten, at drueklaserne efter høsten i et kort tidsrum lægges til tørre på stråmåtter i et lunt rum med
god ventilation. Under tørringen mister druerne omkring
20% af deres vægt ved fordampning af vand med det
resultat, at koncentrationen af sukker og aroma-
og smagsstoffer i druerne stiger. Efter gæringen,
der foregår i ståltanke ved lav temperatur for
at bevare vinens friskhed, lagres en del af den
unge vin nogle måneder på egefade for at krydre
smagen med diskrete fadtoner.

En smagning af den strågule vin i glasset er meget tilfredsstillende. Den delikate duft er sat sammen
af fersken, melon og tropiske frugter, og i munden
imponerer en cremet smagsfylde med sin harmoniske frugtsødme, der er i god balance med en frisk syrefinale.


Tips til servering
Server vinen kølig ─ gerne med en tyvstart i velkomstglasset. Følg op ved spisebordet, skænket i glasset til en pastasalat
med skaldyr, og slut af med at overraske dine gæster med
et glas til ostebordets mozzarella og gorgonzola.