2016 Les Bertholets Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrig


På vejen fra Provence mod Spanien langs Middelhavets
kyst kommer man til Languedoc, som direkte oversat betyder sproget Oc, en gammel, provencalsk dialekt. Vinstokken blev introduceret i Languedoc af Fønikerne omkring 700 år f.v.t.

Med sin varierede, geologiske struktur, et varmt, solrigt
klima, en tilpas nedbør, som falder på de rigtige tidspunkter
og et stort antal floder var Languedoc fra naturens hånd
et paradis for vinstokke, og fundamentet var lagt til
en gigantisk vinproduktion, som, lagt sammen nabodistriktet Roussillon, aktuelt andrager omkring 1.9 milliarder flasker vin.

Indtil omkring 1960 var Languedoc mest kendt for billige konsumvine, men ædle druesorter har erstattet ‘højt-udbytte’ sorter og der er investeret i nyt udstyr i vinkældrene
med det resultat, at der nu produceres fantastiske vine
til konkurrencedygtige priser. Det gælder bl.a. den del
af produktionen, ca. 700 mio. flasker, der siden 2009
har været klassificeret som ”Vins de Pays d’Oc”.
Les Bertholets er lavet af ”Vignerons du Narbonnais”,
et kooperativ etableret i 1936, som råder over 1.500
hektar vinmarker fordelt på 330 vinbønder.

Kooperativet hører hjemme i Ouveillan 12 km nord
for Narbonne, hvor vinstokkene nyder godt af exceptionelle jordbundsforhold med grus og kalk samt et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, fugtige vintre. Man
er bevidst om behovet for at bevare jorden og et sundt nærmiljø til gavn for kommende generationer, og det
gunstige klima er med til at mindske behovet for
sprøjtemidler i vinmarken. 

Les Bertholets er lavet på 100% Chardonnay, den druesort,
der anvendes til at lave hvid bourgogne med en tør, stringent stil og mineralske toner som sit kendemærke. Nede mod
syd i Languedoc leverer Chardonnay en fyldigere, rigere
stil med mere fedme og alkohol. Languedoc er blevet kaldt Frankrigs Californien, og Les Bertholets ligger stilmæssigt
tæt op af en Chardonnay fra Napa Valley i Californien.

I glasset fremstår vinen majsgul med gyldne glimt.
Den fyldige duft har toner af abrikos, ristede nødder
og egefad. I munden præges smagen af gule blommer
og ananas med en rig frugtsødme og en veludtalt krydring
fra egefadet. Efter en imponerende lang eftersmag sættes
der punktum med en harmonisk frugtsyre.


Tips til servering
Med sin rigdom af aroma- og smagskvaliteter
kræver Les Bertholets Chardonnay et markant
modspil af mad med smagsfylde på tallerkenen.
Det kunne være en fiskeret som bagte laksefilet’er
med senneps- og dildsauce eller en ret med fjerkræ
som en kylling i estragon med flødesauce.