2016 Le Havre De Paix, Côtes De Gascogne, Frankrig


Gascogne ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig mellem Bordeaux mod nord og Pyrenæerne mod syd. Det bakkede landskab med olivenlunde og vinmarker er blevet sammenlignet med Toscana, men gascognerne selv mener at deres landlige idyl med dens livfulde befolkning overgår den berømmede, italienske region.

På den anden side har gascognerne alle dage haft ry for
at prale. Det er ikke noget tilfælde at d'Artagnan, som man
i Alexandre Dumas’ roman ”De tre musketerer” følger på rejsen til Paris for at søge lykken som musketer, starter sit eventyr
i Gascogne. På torvet i hans fødeby Lupiac kan man beundre
en tre en halv meter høj bronzestatue af den kække musketer til hest med draget kårde. Lupiac huser også et museum dedikeret til den kække musketer, som landsbyen, klædt
i datidens flotte klædedragter, fejrer hver sommer med
en stor festdag. 

Mens Gascognes befolkning er kendt for enkle dyder
som trofasthed og pålidelighed, er dets køkken berømt for douceur de vivre, livets sødme, i form af glinsende gåselever, fedtdryppende, confiterede andelår og struttende blodpølser. Det er ikke et subtilt køkken, man har altid været stor i slaget her, men solid kost med styrkende måltider, der kunne give ridderne ædelt mod og kvinderne yppige former.

Tilsvarende er det ikke fornemme vine, der er forbundet
med navnet Gascogne, men derimod Armagnac, som man
har destilleret på egnen siden 1400-tallet. Til produktion
af Armagnac anvendes druesorterne Colombard, Folle Blanche og Ugni Blanc. Man plukker druerne tidligt for at bevare den knivskarpe syre, der vil sikre druespritten et langt liv som Armagnac. Gæringen resulterer i en tynd, lidt skarp vin, der ved destillation og efterfølgende lagring på egetræsfade opnår finesse og rundhed.

To af druesorterne til Armagnac ─ Colombard og Ugni Blanc ─ går igen i hvidvinen Le Havre de Paix suppleret med Sauvignon Blanc, Chardonnay og Gros Manseng. Direkte oversat betyder Le Havre de Paix “en sikker havn”– et udtryk, der fremkalder billeder af harmoni, varme og solskin. Druerne til Le Havre
de Paix har da også fået lov til at modne i solen til de har udviklet deres fulde palet med duft- og smagsstoffer uden
at tabe den oplivende frugtsyre.

Vinen i glasset er lys med grønne glimt. Duften har toner
af æble, grønne urter og lime, og i smagen dukker citrus
op igen som saftig grapefrugt med toner af grøn peber. Smagsoplevelsen slutter med en intens, livlig frugtsyre,
der gør vinen let og frisk i munden.


Tips til servering
Server et køligt glas Le Havre De Paix til en hvidvinsdampet fiskeret, som fx kunne være en sandart med lime og ingefær.