2012 Château Sicot, Vin Bio, Bordeaux, Frankrig


Château Sicot kommer fra Bordeaux, verdens vigtigste vinregion, hvor 13.000 vindyrkere på 105.000 ha vinmarker fremstiller godt 700 mio. flasker om året. Vi er i den
sydvestlige del af Frankrig – der hvor floderne Garonne
og Dordogne støder sammen og bliver til Gironde, som
et halvt hundrede kilometer senere løber ud i Atlanterhavet.

Médoc-halvøen og Graves ligger på venstre flodbred, hvor den sidste istid efterlod en række grus-plateauer som en perfekt jordbund for Cabernet Sauvignon-druen. Château Sicots marker ligger på højre bred, nord for Fronsac, hvor jorden er mere lerholdig. Her trives Merlot-druen, og den er da også rygraden
i Château Sicot, der består af 2/3 Merlot og 1/3 Cabernet Sauvignon.

Ikke alle 13.000 vinbønder er "slotsejere" – der er kun registreret 4000 enkeltejendomme i Bordeaux – men Château Sicot laves på et nydeligt lille vinslot, Château Rioublanc,
der kan findes på Google map på adressen 61 Rue Riou Blanc, 33910 Saint-Ciers-d'Abzac. Slotsejeren Philippe Carretero sælger sin vin fra stalddøren under navnet Château Rioublanc, mens samme vin i forretninger og på restauranter hedder Château Sicot.

Ejendommen er certificeret økologisk, hvilket vil sige
at der ikke bruges kemiske sprøjtemidler på vinmarken
og at jorden mellem stokkene ikke pløjes for at beskytte humuslaget. Økologisk drift giver udfordringer og ekstra arbejde i det fugtige klima tæt ved Atlanterhavet; kun 8%
af distriktets vinmarker drives efter økologiske principper.

Tidligere var der kun 2-3 gode årgange for hvert årti,
men den globale opvarmning har hjulpet druerne med
at blive modne, så nu er det omvendt: kun 2-3 svage
årgange for hvert årti. Det varmere mikroklima har også
haft indflydelse på mængden af druer, der er faldet fra
omkring 1,3 kg til godt ½ kg per vinstok, hvilket giver
mere koncentrere vine.

Château Sicots farve er dyb violet og duften er pakket med røde bær, krydderier og et strejf af sort lakrids. En kompleks smagspalet med brombær og solbær, krydderier og tobak afsluttes med en harmonisk tanninstruktur og det stimulerende pift af kernebitterhed, som er karakteristisk for Merlot-druen.
En glimrende, typerigtig og drikkemoden vin, hvor økologien pynter og fortjener respekt.


Tips til servering
Château Sicot er med sin dominans af Merlot bedst til
kødretter, gerne rødt oksekød, men den er faktisk ganske
bredt anvendelig og vil være en fortræffelig til vildt og til andesteg. Svampe vil fungere godt som tilbehør.