2016 Macanita, Douro DOC white Branco, PortugalI flere hundrede år var den smukke Dourodal hovedsagelig kendt for sine fornemme og kraftfulde portvine. I det sidste halve århundrede har vinbønderne vist, at de også kan være med rødvinssiden. Hvad bliver det næste? Det kunne være hvidvin fra Dourodalen. Det er i alt fald allerede på vej.

Hvid portvin har aldrig slået rigtigt an i Danmark, ja hvis nogen steder overhovedet. Den blev skabt af portvinsproducenterne, som en velkomstdrink. Men den var ikke tør nok til at blive accepteret af den internationale kundekreds. Problemet er at gæringen stoppes ved tilsætning af stærk spiritus, og det efterlader en fedme og sødme i det færdige produkt. Flere producenter laver derfor nu en tør hvidvin, hvor det meste af sukret omdannes til alkohol, og derfor bliver tør.

Vi smagte på et par udgaver af den tørre, hvide Dourovin. Hos vores venner Macanita, som vi har særdeles gode erfaringer med. Det er bror og søster, begge uddannet ønologer, venner og forretningspartnere i mere end ti år og med ansvar for produktionen på 14 vingårde i dalen. De har samme forfulgt en gammel drøm om at modernisere vinene fra Douro. Drømmen er udlevet i denne Macanita som både er moderne og klassisk. Antonio og Joana er stolte over resultatet som er skabt af de bedste råvare (druer fra Dourodalen) og masser af fornøjelige diskussioner under vejs.

Vi er i Portugals nordøstlige hjørne. På begge sider ad bjergene er landskabet grønt og frodigt fordi det regner lige så meget som i London. På den anden side er der tørt og støvet og ti-femten grader varmere. Det er her vi finder de ti tusind terrasser, der omkranser Dourofloden. Det er vinverdens mest dramatiske og storslået landskab.

Druerne der bruges til denne tørre, hvide vin har rødderne dybt i "portvinsjord". Men det er en helt anden stil man ønsker. Det er en blanding, hvor Viosiho dominerer med 70% (den giver struktur og masser af smag) og så er der 20% Codega do Larinho bidrager med citrus, pære og noget mineralsk. De sidste 10% er Gouveio som runder det hele fint af. Mosten får lov at gære helt ud. Lagring i nogle få måneder på tank. Produktion 6402 flasker der er blevet tappet i foråret 2017.04.03 Flot gullig i glasset.

Frisk og livlig i munden. Intens med fine sprøde toner,syren er pakket ind i en blød frugt og overraskende stor velsmag.


Tips til servering
Perfekt som velkomst. Til almindelig hygge. Til lyst kød og fjerkræ.