2016 Château de Paraza, Cuvée Spéciale, Minervois , Frankrig


Når vi er på indkøbstur i vinens verden, foretrækker vi, at møde vinbonden der hvor vinen bliver til. Men engang imellem skyder vi også genvej, og melder os som deltager på nogle af de store vinmesser, som præsenterer sig med et stort og varieret udbud fra hele kloden. Fotostater, farverige brochure og velskolede salgsfolk kan ikke erstatte virkeligheden, men til gengæld kan man nå mange, mange flere kontakter. De mest interessante laver man så aftale med, og besøger dem senere.

En af vores gode kunder besøgte i efteråret Château de Paraza, der ligger i Minervois i Sydfrankrig. Hun mente, at slottets vine ville være noget for vores kundekreds. Vi kontaktede slotsejeren. Og vi fik smagt os gennem det aktuelle udbud. Det var gode sager. Vi fik snakket en masse vin. Familien var meget passionerede og dedikerede. De have indenfor de sidste ti år fået så megen god omtale, at alle forventede, at de skule være blandt de bedste i hver årgang.

De, Paraza¹s vinmarker, ligger med udsigt til kanal de Midi. Romerne var der først. Der har været dyrket vin uafbrudt siden. Slottet er fra 1700-tallet. Filosofien er klar: Intet skal spares for at gøre stedet til der, hvor Minervois bedste vin bliver til. Der er brugt to noble druesorter 60% Roussanne og 40% Grenache blanc. Når de behandles korrekt og med respekt belønnes vinmageren med  klassisk velsmag. Lidt af hemmeligheden skal tilskrives den stenede jord rig på mineraler. De to sorter høstes hver for sig. Modningsgraden bestemmer hvornår. Morgenkøligheden udnyttes og er med til at skabe en fin sprødhed. Samtidig muliggør det at mosten kan drænes og derved intensiveres smagsoplevelsen. Druerne går direkte i pressen,  hvor man sørger for at undgå iltning under processen. Gæringen foregår ved lav temperatur og på stål tanke.

Vinen har en smuk lysegul farve. Næsen er domineret af citrus og sommerblomster. Smagen er mild og indtagende med fine aromaer af urter og krydderier.


Tips til servering
En meget elegant vin der skal serveres  som aperitif, grillede fisk ol. Kølig naturligvis.