2016 Cantina S. Osvaldo, Pinot Grigio, Italien


Vi er i Veneto regionen. Måske den italienske region der har fleste besøg af danske turister. De kommer for at besøge den smukke Gardasø, høre opera i Verona eller sejle i gondol i smukke Venedig. Regionen strækker sig fra foden af Dolomitterne ned til den flade Podal og fra Gardasøen til Adriaterhavet.

Det er kontrasternes vinland, hvor man møder superindustrialiserede firmaer  der dagligt tapper en kvart million liter vin side om side med små vinhåndværkere er egentligt hverken nænner at sælge eller drikke de få kasser vin de frembringer.

Vi bevæger os lidt nordpå i regionen,til området mellem Venedig og Treviso. Her finder vi familiefirmaet S. Osvaldo, som siden de startede i vinens tjeneste, har koncentreret sig om at forædle de lokale druer. De har været med til at give både den røde og den hvide vin fra deres marker et internationalt præg, der langsomt men sikkert har bredt sig ud til hele verden.

De råder over vinstokke der står flere steder i regionen. De står højt og lavt, nær kysten,  i indland, i sand, grus og mineralrig jord. Familien kender naturens betingelser og forstår, nænsomt at lede udviklingen den rigtige vej. Deres succes kommer ikke bag på nogen som helst. Det er en vin familien er særlig stolt af.

Vinstokkene har rødderne dybt i det historiske område omkring Lison-Pramaggiore, som ligger lige vest for Venedig. Druesorten er oprindelig udviklet i Frankrig, og er en mutation af Pinot Noir. Den er ret lille og klaserne er faste og kompakte. Farven er nærmest grå/blå, bladene er små. Farven på den unge vin er strågul. Den har tydelige aromaer af tropisk frugt, pære og citrus. Delikat tør i munden, frisk med en sprød, rig behagelig syre, der renser uden at ridse.


Tips til servering
Nydes kælderkold som aperitif, til skaldyr, fiskeretter og fjerkræ.