2015 Vigneti Del Sole, Veneto Rosso, Italien


Veneto-regionen mellem Gardasøen og Venedig er den region
i Italien, der dels producerer mest vin, dels er hjemsted for
en af verdens mest kendte vintyper: Amarone della Valpolicella. Stilmæssigt spænder Veneto over et meget bredt spektrum
af vine fra de røde til de hvide, fra de tørre til de søde,
fra de anonyme til de verdensberømte og fra de superlette
til de superkraftige.

De fleste dråber i dette hav af vin udgøres af milde, venlige vine skabt til at drikke i store slurke til lokale pastaretter.
Den lyse, lette Valpolicella er det italienske svar på begrebet frikadellevin, og som sådan har denne vintype vundet stor popularitet her til lands, hvor vi godt kan lide rødvin,
der er drikkeklar fra den dag, den er tappet på flaske,
som ikke er sur eller snerpende og som er til at betale.
Faktisk er Valpolicella den dag i dag er af de mest solgte
vine i Danmark.

Der må kun bruges italienske druetyper til at lave Valpolicella.
I Vigneti Del Sole er de indfødte druer suppleret med 40% Merlot. Derfor står der ikke Valpolicella, men Veneto Rosso,
på flaskens etiket, der desuden bringer en oplysning
på italiensk: da Uve leggermente appasite.

Det handler om brug af appassimento-teknikken, hvor
fuldmodne klaser af de lokale druer bredes ud til tørring
på stråmåtter i et lunt loftrum med god ventilation.
Skal druerne ende med at blive til Amarone, ligger de til
tørre i to - tre måneder, mens klaserne taber mindst 30%
af deres vægt, og de runkne, rosinagtige druer ved tabet
af vand opnår et højt koncentreret indhold af sukker,
aromastoffer og tanniner. I denne Veneto Rosso har
druerne kun gennemgået leggermente appasite hvilket
vil sige en forkortet udgave af teknikken med blot
en måned på stråmåtter.

Meningen har været at give vinen lidt mere fylde, koncentration, alkoholstyrke og frugtsødme, og det
er lykkedes meget godt for Vigneti Del Sole. Alkoholstyrken
er velvoksne 14,0 vol.%, den rubinrøde farve i glasset har
en tæt, mørk kerne, duften er rig på røde kirsebær og smagen af saftige, røde bær har en behagelig, krydret sødme
og tanninerne er blide og runde.

Alt i alt er Vigneti Del Sole en af de gode Veneto-rødvine,
men til forskel fra mange andre eksempler på denne vintype har Vigneti Del Sole en livlig friskhed, som Merlot-druen kan tage æren for, og det er med til at gøre vinen til et behageligt bekendtskab, hvor man gerne drikker et glas mere.


Tips til servering
Takket være appassimento-teknikken har Vigneti Del Sole
den frugtsødme og smagsfylde, der skal til for at kunne
binde an med rødkål, stegte æbler, svesker og den brune
sovs ─ med andre ord er den også en god kandidat til glasset, der skal ledsage julemaden.