2016 Fita da Fitapreta, Syrah, Alentejo, Portugal


Der var total enighed omkring bordet. Alle havde noteret
denne vin som deres favorit i det udvalg, der var stillet
frem foran dem. Den havde en umiddelbar velsmag,
var let at drikke og forstå og så var den til at betale. 
Ikke så megen pjat. Proppen af. Op i glasset og nydes
i store slurke. Da vi smagte, vidste vi ikke, hvad det var.
Vinen blev skænket fra en neutral flaske. Ikke engang
proppen indikerede oprindelse.

Syrah er os bestemt ikke ubekendt, men Syrah fra Portugal
er en sjældenhed. Da producenten blev afsløret, begyndte
det at dæmre. ”Fitapreta” er et navn man husker. Og vi har tidligere har fine oplevelser med dette vinhus, der er kendt
for med succes, at forædle de lokale portugisiske druer.
Nu ville de vise os, hvad de kunne med den klassiske
Syrah drue. Fitapreta betyder ”sort bånd” på portugisisk.
Det ses på flaskehalsen, og er en vigtig del af markedsføringen.

To ildsjæle står bag projektet. De har bestemt sig til
at vise verden, at Portugal kan være med på højeste
niveau. Det er Antonio Macantia (portugiser) og Davis
Booth (englænder og bosat i Portugal). De har lavet
aftale med en række vinbønder, der dyrker bestemte
vinsorter efter deres anvisning. På få år har
de to vinmagere fået ekspertstatus. De er absolut
førende i Portugal når det gælder innovation
og introduktion af ny teknik. Intet spares for
at opnå det bedste resultat.

De vinmarker der er valgt ud luftfotograferes for,
at kortlægge hvor de bedste betingelser findes.
Alt computer styret og overvåges nøje indtil høstdagen.
Det er på marken, at grundlaget for kvalitet skabes. 
Druerne håndplukkes og bærer i hus i små kasser.
Inden klaserne behandles sorteres de igen manuelt.

Syrah-druen er først og fremmest blevet kendt
for sine fantastiske røde Rhônevine. Men flere
og flere af de oversøiske producenter viser også
dens store potentiale. Man forventer sig en fyldig,
mørk krydret rødvin som fylder hele kroppen med
parfume og saftig frugt. Det får man også i bedste
fald, men man skal lidt op i pris, for ikke at blive skuffet.

Når den unge vin er faldet lidt til ro lægges den på fransk
eg i 9 måneder. Vinen er skabt med så lidt intervention
som mulig. Resultatet er en vin som tydelig udtrykker
Alentejo’s store potentiale. Det er lykkedes at tæmme
den varme sol og præsentere sig med elegance og finesse.
Fine krydrede undertoner dukker op moden og forfriskende.


Tips til servering
Sæt vinen på bordet og læg mærke til, at den nydes
af alle til alt.