2013 Dauvergne Ranvier, Côtes du Rhône, Frankrig


Dauvergne Ranvier, eller for lethedens skyld ”DR”,
er efterhånden meget faste leverandører til ExploreWines.
De har aldrig svigtet, men har til gengæld mange gange overrasket med superkvalitet til meget fornuftige priser.
”Value for money” er kodeordet. Det gælder både for dem
og for os. Meget ofte synes vinproducenten, at hans vin
er meget mere værd, end det vi vil give. Vi bruger megen
tid på at diskutere med salgsfolkene. Men når vi er på indkøb hos DR, ved de efterhånden, hvad vi vil have, og hvad vi vil betale. Vi får masser af tid til at tale om vinen. Og til
at inspirerer hinanden.

Det danske marked efterspørger ikke det samme som det
norske eller britiske. Det er ofte nuanceforskelle, som deler vandene. Lidt mere fylde, lidt mindre syre, dæmpet fadlagring er bare nogle af ønskerne. Alt det har vi tid til at tale om.

Francois Dauvergne og Jean-Francois Ranvier er unge
mænd i deres bedste alder. De er meget entusiastiske
og ivrige efter at fortælle. De er gået helt nye veje
i Rhônedalen. De ved, at det er i marken, de store vine
skabes. De har været ude og finde ud af, hvor de ligger. Derefter får de en god snak med ejerne. Der indgås
lejeaftale, hvor der også aftales pasningsordning.
Om hvordan vinstokkene skal beskæres, så de ikke yder for meget, og sådan at de rammes af den rette mængde sol.

Modningen følges nøje, og når den rette koncentration
er nået, giver DR tegn til høst. Når druerne er i hus, tager
DR helt over. Først med en nærmest hysterisk sortering,
hvor alt umodent fjernes. Blade, visne grene og stængler.
Alt bliver fjernet.

Gæringen foregår på store tanke, som
er temperaturkontrolleret. Det er vigtigt
at holde gæringstemperaturen nede
under 28 grader. Under hele processen får
skallerne lov at være i kontakt med mosten/vinen.
Inden lagringen smages de forskellige cuveér,
og den endelige blanding fortages.

I denne vin er der en stor andel Syrah. Den er med
sin saft og kraft dominerende i både næse og mund.
Den færdige blanding har fået lov til at videreudvikle
sig på små egetræsfade.

Vinen er mørk og tæt og åbner sig fint, når den slynges
rundt i glasset. Der er en tydelig duft af solbær og blåbær.
Man fornemmer også noget krydret og let røget. Det hele forstærkes i den kraftige og fyldige velsmag. Alle vil forstå
at værdsætte denne vin.

Den kan nemt tåle at ligge tre-fem år, hvor den vil udvikle sig yderligere. Men de fleste vil ikke kunne forstå, hvorfor den ikke skal nydes her og nu.


Tips til servering
Den er perfekt til kraftige og krydrede retter.
Oplagt til juleanden. Det var så det.