2016 Cantina S. Osvaldo, Lison, DOCG, Italien


Vi er i Veneto regionen. Måske den italienske region
der har fleste besøg af danske turister. De kommer for
at besøge den smukke Gardasø, høre opera i Verona
eller sejle i gondol i smukke Venedig. Regionen strækker
sig fra foden af Dolomitterne ned til den flade Podal og fra Gardasøen til Adriaterhavet. Det er kontrasternes vinland,
hvor man møder superindustrialiserede firmaer der dagligt tapper en kvart million liter vin side om side med små vinhåndværkere er egentligt hverken nænner at sælge
eller drikke de få kasser vin de frembringer.

Vi bevæger os lidt nordpå i regionen,til området mellem Venedig og Treviso. Her finder vi familiefirmaet S. Osvaldo,
som siden de startede i vinens tjeneste, har koncentreret
sig om at forædle de lokale druer. De har været med til
at give både den røde og den hvide vin fra deres marker
et internationalt præg, der langsomt men sikkert har bredt
sig ud til hele verden.

De råder over vinstokke der står flere steder i regionen.
De står højt og lavt, nær kysten, i indland, i sand, grus
og mineralrig jord. Familien kender naturens betingelser
og forstår, nænsomt at lede udviklingen den rigtige vej.
Deres succes kommer ikke bag på nogen som helst.
Der har været en masse roderi med denne DOCG,
der nu bare kaldes Lison.

Alt postyret skabt af EU, der forbød den lokale drue stolthed
at kalde sig Tocai. Det navn havde Ungarn vundet hæv på.
Som kompensation blev italienerne tildel DOCG for området,
og fik lov at kalde sig Lisbon.

Vi er så langt oppe ad kysten, som vi kan komme
i Venezia med retning mod Trieste. Landskabet
er fladt som en pandekage. Jorden er meget frugtbar,
og det er vigtigt at bruge megen tid på at beskære
og tynde ud.

Vinen er helt lys, nærmest vandklar, men der er bestemt
ikke noget vandet over duft og smag. Den har en tydelig
duft af hyldeblomst og fine krydrede undertoner.


Tips til servering
Alt godt fra havet.