2016 Cantina S. Osvaldo, Refosco, Italien


Vi er i Veneto regionen. Måske den italienske region
der har flest besøg af danske turister. De kommer
for at besøge den smukke Gardasø, høre opera i Verona
eller sejle i gondol i smukke Venedig. Regionen strækker
sig fra foden af Dolomitterne ned til den flade Podal
og fra Gardasøen til Adriaterhavet.

Det er kontrasternes vinland, hvor man møder super industrialiserede firmaer, der dagligt tapper en kvart
million liter vin side om side med små vinhåndværkere,
der egentligt hverken nænner at sælge eller drikke
de få kasser vin, de frembringer.

Vi bevæger os lidt nordpå i regionen til området
mellem Venedig og Treviso. Her finder vi familiefirmaet
S. Osvaldo, som siden de startede i vinens tjeneste,
har koncentreret sig om at forædle de lokale druer.
De har været med til at give både den røde og den hvide
vin fra deres marker et internationalt præg, der langsomt,
men sikkert, har bredt sig ud til hele verden.

De råder over vinstokke, der står flere steder i regionen.
De står højt og lavt, nær kysten, i indland, i sand, grus
og mineralrig jord. Familien kender naturens betingelser
og forstår nænsomt at lede udviklingen den rigtige vej.
Deres succes kommer ikke bag på nogen som helst.
 
Druen er Refosco dal Peduncolo Rosso. Appellationen
er det flade kystland nord for Venedig officielt kaldt
Lison Pramaggiore. Druen er en antik drue, der oprindeligt
blev hentet fra området mellem Carso og Istria. Klasen
er forholdsvis stor og pyramideformet. Druerne har meget karakteristiske røde stilke.

Dyb ruby i glasset. Vinen er sprængfyldt med frugtnoter. Solbær, blåbær og kirsebær. Fyldig og markant. Det hele
holdt fint sammen af milde tanniner.


Tips til servering
En vin der med fornøjelse nydes til lyst kød, fjerkræ
og milde oste.