2015 Palacio de SADA, Garnacha, Tinto Roble, Navarra, Spanien


Selvom vi finder Navarra som direkte nabo til Rioja,
så er det en helt anden type vine, vi præsenteres for.
De er mere internationale og alligevel med tydeligt
spansk pift, som giver vinene autenticitet. Kombinationen Tempranillo/Cabernet Sauvignon er perfekt og er Navarras signaturvin.

SADA har slået sig ned i bjergene nordpå i Navarra.
Druerne hentes fra de små bjergbyer i området. Hver parcel vinificeres særskilt, så man kan bevare de enkeltes særpræg. Det er i virkeligheden en videre udvikling af traditionen
i Navarra. Indtil for en generation siden var det almindeligt
at hver husstand havde lidt vin stående i "baghaven".
Når druerne var modne, overlod man høsten til det lokale vinhus, som så stod for vinifikationen, lagring og afsætning.

Sådan startede Sada som vinhus. Det var i 1939.
Den nye bodega oplevede hurtigt succes. De havde folket
bag sig. De var stolte af deres værk. Navarra er et af Spaniens ældste kommercielle vindistrikter. De første blev grundlagt
af romerne i det 2. århundrede.

Historisk har Navarra nydt godt af, at den berømte pilgrimsrute fører vandrene til Santiago. I Middelalderen var Navarra
et stærkt og betydningsfuldt kongerige, som styrede, hvad
der foregik, helt op til Bordeaux. Navarra har af skiftende magthavere altid været betragtet som kornkammer
og en sikker vinproducent.
 
Garnacha-druen er den samme, som man kalder Grenache
i Frankrig, og sammen udgør de den mest plantede druesort
i verden. Kvalitetsmæssigt er der stor forskel, fra at være fantastik til kedelig og uinteressant.

I Navarra havde man tradition for at drikke en masse rosévin. Og det var Garnacha-druen ideel til. Kvaliteten af rosé
i Navarra var vel noget af det bedste, man kunne finde,
og der var derfor stor respekt for den lyserøde vin
fra "bjergene". Denne respekt har smittet kraftigt
af på distriktets røde vine.

Man får sig et godt glas rødvin. Fyldig, mørk og tæt.
Vilde jordbær og bjergurter. Både næse og mund oplever
en tør, charmerende fylde, der domineres af frisk frugt
med fine krydrede undertoner.


Tips til servering
Perfekt til kødretter med afstemte saucer.