2015 Acanteo, Civias, Nero d’Avola, Terre Siciliane, Italien


Fra Calabrien over Messinastrædet og man er på Middelhavets største ø, Sicilien. Igennem tiderne erobret og domineret af
så mange forskellige lande og kulturer, at det er et helt under, at øen stadig føler sig knyttet til Italien. Det gør de måske heller ikke så meget, at det gør noget. De er fx ligeglade med det italienske DOC-system, som kun få på øen benytter sig af. De klarer sig uden. Og de klarer sig særdeles godt og er i dag blandt de største vinregioner i Italien.

Nu er det sicilianer, som er på erobringstogt. Stille og roligt
har de vundet markedsandele i hele verden. Øens vine udgør
en ikke uvæsentlig del af den succesbølge, som italienerne ridder på i øjeblikket. Og man kan fornemme på danske indkøbere, at der vil komme endnu mere.

Vin er der nok af. Mest hvid for øvrigt, men det er
den røde vi går efter. Og særlig på druen Nero d’Avola.
Den er ofte fremhævet på etiketten. De lokale er stolte af den.
De betragter den som en gave fra vinens gud. Den har nøjagtig de egenskaber, som efterlyses af den internationale gane.
Den giver en mørk og tæt vin, masser af saftig frugt og en god portion alkohol. Moderne vinviden har filet de rå kanter af,
så alle kan være med.

Der er god styr på produktionen, og det har gjort vinene populære hos indkøberne. Den kvalitet, man har købt
og betalt for, er også den, man får, når vinen sendes.

Da vi besøgte vinhuset, fik vi en grundig indlæring
af de forskellige muligheder. Denne klassiske sicilianer
er på 100% Nero d’Avola, høstet i provinserne Agrigento, Palermo og Caltanissetta. (Man kan finde dem på et kort).
Der er forskellige klimatiske forhold, og blandingsforholdet
er derfor forskelligt år for år.

Jorden er kalk og sand. Og højden over havet varierer
fra 240 til 600 meter. Vinstokkenes alder er 15 år.
Der høstes cirka 4 tons pr. hektar. Høsten starter midt
i september og slutter midt oktober. Gæringen foregår
på ståltanke med fire pumpninger om dagen. Den unge vin
har godt af at blive rusket godt igennem. Lagringen på tank tager cirka 8 måneder. Den tappes på flaske 3 måneder,
før den afskibes.

Vi har lovet, at du vil fornøje dig med smagen af denne vin.
I glasset stråler den med den dyb, mørk ruby med fine violette reflekser.

I næsen står aromaerne rene og fint adskilte.
Blommer og kirsebær står tydeligst. Lidt efterhånden dukker middelhavskrydderier op og lidt mørk chokolade, noget sort peber og eucalyptus. Alle disse indtryk bekræftes af smagen, der har en fornem struktur, stor fylde og en fin kant.


Tips til servering
Perfekt til pastaretter med kødsauce, svinekød af alle slags
og modne oste.