2015 Altos de la Hoya, Olivares, Jumilla, Spanien


I 1930 blev Pascual Olivares Fernandez endelig overbevist om, at fremtiden lå i Monastrell-druen. Den trives godt i fattige jord og det tørre klima. I de rigtige hænder er resultatet forbavsende godt. Regionens vinbønder skulle først overbevises. Olivares Fernandez begyndte at fremstille
små partier af ren Monastrell, som han tilbød til en god pris. Langsomt men sikkert vænnede de lokale sig til den nye smag og stil. Han etablerede et vinhus, som hurtigt fik succes. Bodegas Olivares var navnet.

Her fortsatte han eksperimenterne med Monastrell-druen.
Og efterhånden var det ikke kun de lokale der fulgte ham.
Det var hele Spanien. Og nu også hele verden.

Mange forskellige udgaver af Monastrell har begejstret gennem årene. Blandt andet Finca Hoya de Santa Ana som Robert Parker gav følgende ord med på vejen: ”Olivares Altos de la Hoya’s Monastrell lavet på druer fra upodede vinstokke viser virkelig potentialet”. Stephem Tanzer mener at det er en
af vinverdens bedste value for money. En anden amerikansk ekspert tilføjer: ”Dette er muligvis toppen af årets nye spanske vine. Lettie Teague fra Wall Street Journal fortæller at Hoya Monastrell efterlod en stor gruppe professionelle måbende,
fordi de ikke kunne forstå, hvordan en vin så elegant,
intens og velsmagende, ikke kostede mere.
Nu glæder vi os til at høre, hvad du mener?

Vinstokkene der leverer druer til Altos de la Hoya har deres rødder dybt i en fattig, kalkholdig jord. Vi er oppe i næsten 1000 meters højde. Markerne er trukket noget væk fra kysten, for at finde en passende kølighed.

Vinstokkene er som sagt upodede. Normalt siger man, vinstokke ikke kan modstå angreb fra den ødelæggende vinlus uden at de er podede på amerikanske rødder. Her i højlandet har vinstokkene modstandskraft til at modstå vinlusen.
Alle spørger om ”ungrafted” har indflydelse på vinens karakter og smag. Svaret afhænger af, hvem man spørger. De som har ungrafted druer mener selvfølgelig, at det har stor betydning. Det er druernes egen gærkultur, der sætter gæringen i gang. Høsten foregår med håndkraft. Inden er der stor selektion. Traditionel vinifikation og efterfølgende 6 måneders lagring
på fransk eg.

Det er en vin der fylder godt i munden. Ingen skarpe kanter. Venlig hele vejen ned. Saftig frugt blander sig med fine krydrede undertoner, fine urter og røget ceder.
Behagelig tør og meget velsmagende. Nyd den i store glas. Sving vinen godt rundt.


Tips til servering
Perfekt til kødretter med gode saucer.