2016 Cuvée de Tlemcen, Grands Crus de l’Ouest, Algeriet


Vinverdenen er forunderlig. For en generation siden var Algeriet klodens største vineksportør. Hovedopgaven var at give farve og alkohol til de franske landvine og mere eller mindre officielt, at give en hjælpende hånd til Bordeaux, Bourgogne, Rhône
og hvem der måtte være interesseret.

Ingen begræd Algeriets selvstændighed mere end de franske vindrikkere. Med i grædekoret var de algeriske vinbønder,
der nu skulle klare sig alene efter at være blevet forladt
af landets største kunde. De havde svært ved at glæde sig
over revolutionens frihed. Algeriet havde en ret stor industri
til fremstilling af vintilbehør som blev ramt hårdt.

Efter selvstændigheden i 1962 forlod omkring en million
franske bosættere landet, og den indenlandske efterspørgsel blev reduceret til næsten ingenting. Algeriet var ikke mere noget vinland.

Udvandringen af kolonialisterne til Frankrig gav liv, hvor de kom frem. Først og fremmeste i Rhônedalen, i Sydfrankrig i det hele taget og Korsika. Samtidig mistede Algeriet en væsentlig ekspertise. Når man skal lave vin er det fx en nyttig ting
at måtte smage på vinene i tilblivelses processen.
Men det forbød islam. En del af vinmarkerne blev tilplantet
med spiserdruer.

De statsdrevne kooperativer der overtog franskmændenes job, havde ingen forstand på at sælge sig selv. Langsom kom man
i gang igen. Der er iværksat en genplantningsplan, men man har svært ved at få den finasieret. Og man har vanskeligt
at få religiøs accept til dette arbejde. Hvis den politiske opposition får magt som agt, kan man forestille sig,
at Algeriet ryger ud af vinkortet.

Der er ellers fine muligheder for at lave god og velsmagende vin. De bedste af dem kommer fra bjergene der ligger trukket lidt væk fra kysten. Efter fransk skik har man opdelt landet
i en række appellationer med oprindelsesgaranti for hver vin. Det berettiger til at bruge begrebet ”Grands Crus”. En af de sikre cru’er er Tlemcen. Det ligger i bjergene helt vest på
op i mod Marokko.

Druerne til denne vin er Cinsault og Alicante. Vinteamet bag
er vant til at få medaljer når de stiller op til konkurrencer.
Vinen er let rød og brillant i glasset. I næsen moden frugt med et pift jordbær. Velsmagende tør fylde møder ganer
og bliver der.


Tips til servering
Den anbefales særlig til lam med klassisk tilbehør,
men til grillen i det hele taget.