2016 Chibet, Merlot, Languedoc Roussillon, Frankrig


Det er det nye Frankrig vi besøger denne gang.
Udvalget er utroligt. På alle hylder er der interessante tilbud.
Priserne er meget fornuftige. Det kan være svært at følge med. Denne gang faldt vi for en Merlot fra Chibet. Vinmarkerne ligger i et smukt kuperet naturområde omgivet af fyrreskove
og velduftende urter og buske. Vinen fremstilles af Vignerons d’Ambrosia, der er en sammenslutning af 330 lokale vinbønder. Altså et cooperativ, noget man for mere end 100 år siden,
fik ideen til fra Danmark.

Cooperativet er kendt for at have store ambitioner, og holde deres mål om prestige og overkommelige priser. Der fremstilles årligt flere tusinde hektoliter fordelt på række forskellige vine. Der er plantet 38 hektar med Merlot som efterhånden er blevet vinhusets signaturvin.

Vi er i de to gamle franske provinser Languedoc og Roussillon, som i dag er delt op i fire departementer. Det kaldes også verdens største vindistrikt. En tredje del af al franske vin
har sin oprindelse her. Og selv om der er god plads til at brede sig på, er jordbund, rigelig sol og varme til at finde over
det hele. Derfor kan det også være vanskelig at beskrive
de forskellige regioners karakteregenskaber. Gode intentioner og druesorter er kodeordet, når man er på jagt
i det sydfranske.

Merlot synes at være den drue de fleste foretrækker.
Den har ry for at være blød, fyldig og let at synes om.
Bare navnet er der noget mildt og venlig over.
Merlot har opnået sin berømmelse i Bordeaux,
hvor den dominere vine som Saint-Emilion,
Pomerol og Fronsac.

Det er en drue der modner tidligt og er derfor modtagelig
for frostskader. Men det sker sjældent i det sydfranske.
Derfor er den populær. For megen sol giver let syltetøjsagtige vine med urteagtige overtoner. Det er her den gode håndværker kommer ind i billedet. Chibet Merlot har fået en moderne vinifikation. Nænsomt er de forskellige processer hjulpet på vej. Tilbage er en ren nydelse.

Chibet Merlot er en saftig, frugtdomineret vin
med en sødmefuld frugt, lidt blomme og lidt urter.
Garvesyren er dæmpet og undertoner af krydderier,
jordbær og svesker dukker op.


Tips til servering
Til lyst kød, fjerkræ der svømmer rundt i fede saucer.