2016 Punctum, Sauvignon Blanc Biodynamisk, Spanien


Alt tyder på, at vi i de kommende år vil blive præsenteret
for flere og flere biodynamiske vine. Økologisk dyrkede vin
har efterhånden fundet sin naturlige placering, men nogle vil mere end det. Den mest ekstreme form for vinavl er Biodynamisk dyrkede.

Det bygger på Rudolf Steiners teorier, hvor aktiviteterne på marken planlægges i forhold til månens og stjernes indbyrdes positioner. Alting skal foregå i en overordnet, universel balance, som for de fleste grænsen til det religiøse. Nogle få franske topproducenter har meldt sig under fanerne. De beviser at ”religionen” ikke ødelægger vinens smag og karakter, men om vinene bliver bedre, er en trossag. Der hvor der synes at være den største interesse for at dyrke druerne biodynamisk,
er i Sydfrankrig og i Spanien.

For at måtte kalde sig Biodynamisk vinproducent skal man være medlem af en af de officielle foreninger, og man skal jævnligt lade sig kontrollere. Læg mærke til, at det kun er dyrkningen af druerne der skal være biodynamisk.

Omdannelsen af druerne til vin er ikke en del af de obligatoriske krav. Det er helt op til den enkelte at pålægge sig selv mere eller mindre fantasifulde handlinger i denne proces.

Domaine de Punctum er en vingård der ligger i La Mancha
syd for Madrid. Her har man arbejdet med biodynamisk landbrug i nogle år. Her bruger man de biodynamiske
teorier til at skabe de bedste mulige forhold for vinstokkene. Jordens struktur er blevet forbedret, og man har skabt en cyklus som integrerer alle aspekter i en harmonisk enhed.
 
Lavet på druer fra 10 år gamle vinstokke. Høstet fra vingårdene Finca el Fabian, Las Pedroneras og Cuenca. Maceration et døgn ved 7 grader inden gæringen sættes i gang.

Temperaturregulering sørger for at gæringstemperaturen aldrig når op over 15 grader. På den måde kan man bevare sauvignonens sprøde og friske karakter. Kældermesteren siger med fasthed i stemmen, at man ikke kunne opnå denne kvalitet uden biodynamikken.

Det er en frisk vin med en elegant citrus blandet med lidt pære.


Tips til servering
Perfekt til kinamad, sushi, kogt og grillet fisk.
Og alt det gode fra havet.