2015 Alliata, Melkior, Sicilien IGT, Italien


Familien bag dette vinhus kan føres tilbage til før Kristi.
De kom oprindelig fra Grækenland, men har de sidste par tusinde år haft domicil på Sicilien. Som alle andre betragtede
de vin som en behagelig nødvendighed. Noget der fik tiden
til at gå lidt hurtigere. Noget som lindrede smerte og holdt maven fri for sygdoms baktudser. Først da vin blev et udprægede nydelses middel (i begyndelsen af 1800-tallet) gjorde familien Alliata det, at dyrke druer og fremstille vin
til deres levebrød. Med stor passion gik de i gang med at udvikle alle aspekter. De eksperimenterede med forskellige druesorter, forskellige jordbundstyper, lagring og blandinger.

De havde rige venner med tunge titler der ville udtale sig positivt om de gode vine fra Alliata. Vinene blev stærkt efterspurgte ikke bare på øen, men i hele Italien. De blev også sendt til forskellige hoffer omkring i Europa. Men som det så ofte går, så opstod der uenighed om hvordan vinhuset skulle drives, og især om fordelingen af overskud. Det endte med opdeling og frasalg.

Vi skriver nu 1956. Status er, at dele af vingården stadig
er i familien Alliata’s eje. Ansvaret for driften er lagt
i Claudia’s hænder. Hun er meget kvalitetsbevidst og meget energisk. Hun har sat sig store mål for vinhusets fremtid.
Hun har etableret et high tec vineri, fyldt med moderne udstyr. Hendes ide er, at alle de vine huset lægger navn til skal være en ekstraordinær fornøjelse at servere og nyde.

Det har været let for Alliata familien at genskabe en førerposition. Italienerne har ikke glemt, hvad navnet
står for. Den italienske vinbibel ”Gambero Rosso har hvert år
fin omtale af Alliata’s vine, der i flere tilfælde er blevet tildelt
de maksimale 3 stjerner.

De har styr på, at lave en god hvidvin til den sofistikerede moderne forbruger. Vinen er lavet på 100% grillo-druer hentet
i Mazara dalen på den nordvestlige del af øen. Markerne ligger 250 meter over havet i et klima med milde vintre og solrige somre. Man bruger de to første uger af september på at høste. Druerne sorteres grundigt. Og koldgæres delvis på tank og delvis på toasted fransk eg. 3 måneders lagring på fransk eg.

Brillant lys gylden med grønligt skær. Frisk frugt blander sig med tropisk frugt, lidt ananas og citrus. En fin sprød syre giver vinen liv. Mineralske undertoner og en lang god vinøs smag slutter herlighederne af.


Tips til servering
Perfekt til velkomsten. Til små hapser. Til det gode fra havet. Og skimmelost.