2016 Vesevo, Beneventano Falanghina IGT, Italien


Turen går til Napolibugten og det smukke bagland. Det er i regionen Campanien. I romertiden var det her man hentede Imperiets bedste vine. Blandt andet den historiske Falernum. Den forsvandt ud af historien sammen med romerriget..

Det er først nu, at området igen er begyndt at præsentere sig på den internationale vinscene. Vinbønderne har bemærket at forbrugerne i dag ikke gider drikke ligegyldig vin. De går efter vine med positiv særpræg og et lokalt fingeraftryk. Og det er der mulighed for i Beneventano, som er en provins i regionen.

Vesevo er det antikke navn for den aktive vulkan Vesuv. Jævnlige udbrud har mættet den omkringliggende jord med lava. Det er den absolutte ideelle grobund for vinstokke. Jorden er ekstra rig på mineraler og det fremmer de komplekse og elegante duft- og smagsnuancer i vinen. Og for at gøre det hele perfekt, så er klimaet mildt og venligt det meste af året. Rammerne for kvalitetsvin er tilstede. Men det er mennesket der bestemmer om resultatet skal være godt eller mindre godt.

I de mange hundrede år mellem romerne og nutiden koncentrerede vinbønderne sig om kvantitet og ikke kvalitet. Der blev høstet alt for meget, og det kunne ikke gå hurtigt nok med at få det ud af huset. Rovdriften skabte udvandet og simple vine. Man gik konsekvent efter de druesorter der gav mest. Resultatet blev der efter.

I øjeblikket oplever man et totalt skifte mod kvalitetsvin med personlighed. Vinhuset Vesevo har gjort mange forsøg på, at finde ud af, hvilke druer der passer bedst til den vulkanske jord.

Til de hvide vine fra Beneventano er de ikke i tvivl om, at Falanghina er den bedste. Den er af græsk oprindelse og giver en meget attraktiv frugtagtig duft og smag til vinen. Den er allerbedste, hvis man finder de jordstykker, hvor det ikke bliver for varmt eller koldt. Vesevo føler sig privilegerede, fordi de netop har marker i regionens tempererede zoner.

Når druerne kommer i hus presses de blødt. Mosten får
et halvt døgn sammen med skallerne, inden koldgæringen sættes i gang. Den unge vin har skalkontakt et par uger
inden filtreringen og tanklagringen.

Smuk i glasset og et fint grønligt skær. Intens aroma af grønne æbler og fersken med en god livlig frugt. Vinen er fyldig tør, intens med en god eftersmag, der bliver lang tid i munden.


Tips til servering
Den perfekte vin som aperitif, eller til lette retter, fjerkræ
og lyst kød.