2016 Babylon’s Peak, Viognier/Roussanne Swartland, Sydafrika


Babylon er navnet på en af de mest succesrige vingårde i det sydafrikanske Cape-land. Den ligger højt i baglandet med udsigt til Paardeberg bjergene. Den er privatejet af Bassom familien der gennem fire generationer har videregivet kunsten at lave store vine.

Det er hård arbejde blandet med en stor passion.
Kun lavtydende druer fra ikke-kunstvandede marker indgår
i Babylon Peak vinene. Granitten giver vinen en fin mineralsk karakter.

Vi er i smukke omgivelser. Med Taffelbjerget foran os, og længere ude Kap det Gode håb, hvor de to have mødes, er skønheden ikke til at diskutere. Og tager man ind i vinlandet mødes man af en frodig vinhave, der ligger godt beskyttet af bjerge, bakker og dale. Ind i mellem titter vingårdene frem.
De er hvidkalket og har stukgavle og stråtag.

Sydafrikanerne - de hvide, de sorte og de farvede synes at leve sammen i fordragelighed. Vinfolket ved hvad de gør. Og ved hvad den moderne forbruger vil have, og ikke mindst betale for.

I dette tilfælde var vi ude efter en sprød, lækker og tør hvidvin. Gerne domineret af ungdom og frugt. Vi havde på forhånd fået udpeget Babylon’s Peak.

Vingården ligger i det område der hedder Swartland,
ca. en times kørsel fra Cape Town, og tæt ved havet. Vinstokkene er sat på granit skråninger. Det holder
udbyttet naturligt nede. Klimaet er det samme som man
finder ved Middelhavet. I snit kommer der 600 mm regn
om året, og dagstemperaturerne  ligger mellem 25 og 35 grader. Nattetemperaturen ligger mellem 12 og 18 grader. 

Alt dette til sammen giver ideelle betingelser for vinavl.
Druerne er ret små med tyk skal. Vinstokkene står som buske. Der håndhøstes i små kurve. Høsten blev klaret på en dag
(24. Februar) De ny-plukkede druer sættes et døgn i kølerum inden stilkene fjernes og kværnes. Grøden får 48 timers maceration før gæringen. 

Der indgår to druesorter i denne vin. Ca. 60% af den ædle Viognier og 40% af den velsmagende Roussanne. Begge kendt for, i de rette hænder, at lave store vine.

Vinmageren er Stephan Basson. Han er fjerde generation i familiefirmaet. Stephan har skabt en flot hvidvin, der vil behage alle ganer. For at give den en ekstra kant, får mosten lang skinkontakt. Lagringen foregår i 300 liter franske egetræsfade.

Duft og smag er en kompleks blanding af sommerblomster, fersken og tørrede abrikoser.


Tips til servering
Perfekt som aperitif, til kolde kødretter, fjerkræ og milde oste.