2011 Alliata, Syrah, Sicilien IGT, Italien


Familien bag dette vinhus kan føres tilbage til før Kristi.
De kom oprindelig fra Grækenland, men har de sidste par tusinde år haft domicil på Sicilien. Som alle andre betragtede
de vin som en behagelig nødvendighed. Noget der fik tiden
til at gå hurtigere. Noget som lindrede smerte og holdt maven ren for baktudser. Først da vin blev et udprægede nydelses middel (i begyndelsen af 1800-tallet) gjorde familien Alliata det, at dyrke vin og lave vin til deres levebrød. Med stor passion gik de i gang med at udvikle alle aspekter. De eksperimenterede med forskellige druesorter, forskellige jordbundstyper, lagring og blandinger.

De havde rige venner med tunge titler der villigt udtalte
sig positivt om de gode vine fra Alliata. Vinene blev stærkt efterspurgte ikke bare på øen, men i hele Italien. De blev
også sendt til forskellige hoffer rundt omkring i Europa.
Men som det så ofte går, så opstår der uenighed om hvordan vinhuset skal drives, og især om fordeling af overskud.
Og det ender med opdeling og frasalg.

Vi skriver nu 1959. Status er, at dele af vingården stadig er
i familien Alliara’s eje. Ansvaret for driften er lagt i Claudia’s hænder, og hun er meget kvalitetsbevidst og en energisk kvinde, som har sat store mål for vinhusets fremtid.
Hun har skabt sig et high tec vineri fyldt med moderne teknik.
Hendes ide er, at alle de vine huset lægger navn til skal være en ekstraordinær fornøjelse at servere og nyde.

Det har været let for Alliata familien at genskabe en førerposition. Italienerne har ikke glemt, hvad navnet står for. Den italienske vinbibel ”Gambero Rosso” har hvert år fin omtale af Alliata’s vine. Vinene har i flere tilfælde fået de maksimale 3 stjerner.

Til denne vin er brugt 100% Syrah. Vinstokken står i den nordvestlige del af Sicilien i et område der hedder Mazara. Jordbunden er ret grusset. Druerne er høstet i den anden
og tredje uge af august. Traditionel gæring ved 20-22 grader fulgt af den malolactiske gæring. Derefter tolv måneder på små franske egetræsfade.

Vinen er mørk og tæt i glasset. Med en tydelig duft af  både frugt, hvid peber og tanniner, charmerer den alle. Den er intens og indbydende. Den er både kraftig og elegant. Og blander sig fint med noter af eg fra fadlagringen.


Tips til servering
Moden velsmag. Den er perfekt til dansk vintermad.