2015 Muscat Petits Grain, White, Terrasses de Perret, Frankrig


Vi har fulgt vinens verden i mere end halvtreds år. Vi kan ikke komme i tanke om et vindistrikt, som har udviklet sig mere end Languedoc i Sydfrankrig. I 1970¹erne var de i gang med den første store omvæltning. Forbrugerne svigtet dem. Vinen var for tyndbenet og syrerig. Løsningen blev dikteret af regeringen. Cirka halvdelen af alle vinmarker blev ryddet. Det var først
og fremmest de kystnære områder der skulle bruges til turister. Derefter blev alle sekundære vinsorter erklæret for uønsket,
og bønderne fik penge for at rive dem op. Og penge til at plante noget nyt og bedre materiale.

Alt det skulle hæve den generelle kvalitet, men stadig helt frem til årtusindeskiftet, blev der stadig lavet alt for megen ligegyldig vin. Årsagen var at mange Languedoc-vinbønder spekulerede
i EU¹s betalinger til overskudsvin, der aldrig blev drukket.

Til gengæld er det gået stærkt de seneste 10-15 år. Languedoc er blevet et rent slaraffenland for en hver vinelsker. Så godt som alle typer tilbydes og til priser der er meget fornuftige.

Mange af de bedste vine findes i den ellers ret simple kategori Pays d¹Oc. Ideen er at vinbønderne skal kunne lave vin uden for mange snerrende bånd. Der skal være plads til entusiasme og iderigdom. Navnet Oc refererer til Occitanien, som er den gamle betegnelse for det sydlige Frankrig.

Det er Terrasses de Perret der har leveret vine. Det er et meget respekteret vinhus der ligger i den nordlige del af Languedoc mellem Montpellier og Cevennernes forbjerge. Her er man beriget af den perfekte kombination mellem terrænet, klimaet, jordbund, vingården og stor passion.

Der findes mange druer i Muscat-familien. Den mest efterspurgte er den der hedder Muscat Petits Grain. Det var noget kongelige og adelige gav til hinanden i stedet for slik. Napoleons yndlingsvin (Constantia) var på denne drue, som
i gamle dage altid blevet lavet til en sliksød vin. I dag lægger druen hovedsagelig krop til hvide vine på den tørre side.

Druerne høstes om natten og lægges straks på køl. Udblødning i 10 timer før presningen. Gæringen er temperaturreguleret og følges nøje i 14 dage inden vinen får lov at bundfælde sig ved egen kraft. Krystalklar i glasset. Næsen er i mødekommende nærmest eksplosive med noter af solbær og abrikos.


Tips til servering
Til alt godt fra havet.