2015 Tipó, Bodega de Moya, Valencia, Spanien


Denne gang er det en spændende tør hvidvin, lavet på en drue kun de færreste kender. Navnet på druen er Merseguera. Når den får de rette betingelser optræder den som en særdeles elegant og aromafyldt vin. De bedste af vinene kommer fra bjergene i Valencias bagland. Vi er oppe i tusinde meters højde, hvor nætterne er friske og kølige.

Druerne modnes tidligt i den midterste del ad sæsonen. Klaserne er ret kompakte med store, ovale druer. Jorden er sandet og kalkrig. Vinstokkene har en alder på over 25 år. Hektarudbyttet er lavt. Under 3 hl per hektar. ”Passion, tålmodighed og hengivenhed” er sætninger vi hørte flere gange da vi besøgte Bodega de Moya i Valencia.

Historisk har man i det område af Spanien koncentreret sig om at lave fede, sorte alkoholrige vine til Europas blandingskar. I dag efterspørges mere civiliserede vine domineret af frisk frugt og en sprød tørhed. På forbavsende kort tid er det lykkedes vinbønderne i Valancia og omegn, at ændre stil. De røde vine har for længst fået international accept, men de tørre hvide har stået lidt i skyggen.

Men nu skal de frem i solen. En af de vinproducenter
som har fået mest ros er en belgier. Yves Laurijssens tidligere forretningsmand. På en rejse til Valencia så han de store muligheder. Han solgte virksomheden der hjemme og drog med familien sydpå. Han havde altid haft drømmen om en vingård. Familien lovede at stå sammen og ofrede blod, sved og tårer på projektet. Det var her firmaets motto ”Passion, tålmodighed og hengivenhed” blev skabt.

Familien lærte sig hurtigt at man skal trække ind i baglandet og lidt op i højden for at finde de bedste betingelser. Man er altid sikker på en lang, tør sommer.

Høsten blev gennemført mellem den 15 og 17 oktober. Druerne har ingen problemer med at modne. Alligevel er sorteringen af druerne både på marken og i kælderen en vigtig kvalitets faktor. Kun hele og sunde druer får lov at slippe igennem til pressen.

Kan læseren huske hvad druen hed? Merseguera! Ja og vi fik at vide, at den udgjorde 80% af indholdet. De resterende 20% er den højt priste Moscat a Petits Grain, som bidrager med en intens ædel Muscat-smag. Når druerne kommer i hus får de lov at ligge nedkølet i et døgn. Koldgæring , og 4 måneder både på tank og på flaske.

Lækker intens velsmag, hvor både frugt og det vinøse smelter fint sammen. Tør uden at genere nogen, markant mange aromatiske indtryk. Lidt honning og fine krydderier.

Tips til servering
Perfekt som velkomstdrik til tapas, eller som gennemgående vin til hele måltidet.