2015 Baiocco, Grechetto, Umbrien IGT, Italien


Umbrien er den eneste af Italiens 20 provinser, der ligger helt omsluttet af andre regioner og uden adgang til havet. Umbrien står lidt i skyggen af naboen Toscana, som tager hele opmærksomheden. Denne skævhed er der ved at blive rettet op på. Landskabsmæssigt og historisk er man ligestillede med Toscana. Umbrien har altid været stærke på hvidvinssiden, med Orvieto som signaturvin.

Syd for Perugia og tæt ved Montefalco, hvor der for øvrigt er en flot udsigt til klostret i Assisi, ligger vingården Antonelli, der står bag en række umbriske kvalitetsvine. De har 170 hektar med vin i regionen. Antonelli familien har mange generationers erfaring med at forene Umbriens milde klima og forskellige jordbund med de mest velegnede druer. Målet er altid at få det lokale særpræg og den moderne internationale smag til at gå op i en højere enhed.

Antonelli er kendt for sine to forskellige tørre hvidevine. En på den mest almindelige drue Trebbiano og så en ren (100%) af Grechetto, som de kalder Baiocco efter en antik mønt fundet i vinmarken.. Vi faldt pladask for sidstnævnte. Umbrien har mere eller mindre eneret til denne drue, som giver friske, florale og citrusprægede hvidevine med en appetitlig let pirrende eftersmag.

Grechetto’en til denne vin blev høstet den tredje uge i september 2015. Inden var der foretaget en grundig udvælgelse både før og under høsten. Håndhøstet naturligvis
og båret til pressen i små 17 kilokurve, så druerne ikke blev beskadigede under transporten. Presningen foregår med stor forsigtighed (soft pres) så man kun får mosten fra druekødet med. Og undgår den syrerige saft fra skallerne. Koldgæringen tager ca. 10 dage. Den foregår på ståltanke. Den færdige vin får lov at ligge på tanken sammen med gærrester i 60 dage. Det giver lidt ekstra struktur til vinen.

Antonelli mener ikke at Grechetto vinder noget som helst ved lagring på fad. Snare tværtimod. Vinen tappes på flaske i det tidlige forår der følger høsten. Bare tre måneders flaskelagring gør den drikkeklar.

Den er indbydende i glasset. Strågul med grønne reflekser. Frisk frugt og sommerblomster dominerer i næsen, smagen er vel struktureret med behagelige vinøse og fine nøddeagtige undertoner.

Tips til servering
Nydes køleskabs kold af store glas som aperitif, til skaldyr af alle slags. Til tapas og forretter, fjerkræ og lyst kød.