2015 Villa Giada, Suré, Piemonte Sauvignon Blanc/Cortese, DOC, Italien


En hel speciel vin fra en helt speciel vinmager. Andrea Faccio hedder han og han står bage vingården Villa Giada der breder, sine vinmarker ud på skråningerne omkring den lille by Canelli, der ligger imellem Asti og Alba. Altså midt i hjertet af Piemonte, som betragtes som nærmest hellig vinjord.

Villa’en eller vingården blev grundlagt i 1934. De gamle kældre stammer derimod helt tilbage til 1790. De er perfekte til lagring af vin, og bruges derfor stadig til de bedste af Villa Giada’s vine.

Der hører 25 hektar med vin til gården og de ligger i en højde af 300 meter over havet. Det er et område der først og fremmest er blevet kendt for sine verdensklasse røde vine på Nebiolo og Barbera. Men umiddelbart omkring Canelli har Villa Giada et stykke jord med Sauvignon Blanc og Cortese som yder en helt fremragende tør hvidvin. Suré hedder den. Her finder man de perfekte betingelser: Terroir, jord, vinkel til solen – det fås ikke bedre.

Cortese er en klassisk Piemonte-drue, alene af den grund får den næsten altid god omtale. Den indgår i den berømte DOCG vin Garvi, men i virkeligheden laves der mange ret uinteressante vin på Cortese. Succesen skabes af den dygtige vinmager og i særdeleshed, ved blanding med en passende ”partner”. Det kan være enten Chardonnay eller Sauvignon Blanc. Her er det sidstnævnte der dominerer, og det er til stor fryd for smagsoplevelsen.

Druerne håndhøstes i ugen før druerne fuldmodnes. Det hele foregår med størst mulig hensyn til naturen (ECO). Druerne opbevares først i kølige omgivelser. Bundfaldet får lov at være lidt samme med mosten. Det giver vinen en ekstra fylde. Vinen gærer på tank og ligger køligt til det tidlige forår. Når den omkring sommertid tappes på flaske er den klar til at blive nydt.

En herlig forandring til al den Chardonnay vi bydes i disse tider. Her lys og lækker i glasset, næsen er forunderlig med både lidt citron og honning. Smagen er fyldig, let krydret med et frisk pift syre, der runder det hele af. Nyd den afkølet en dag hvor solen skinner.

Tips til servering
Perfekt til de fleste frokostretter, fjerkræ, pateer af alle slags, grønsagsretter ol.