2015 Châteu Garreau, Thienot, Bordeaux Blanc, Frankrig


De fleste betragter Bordeaux som et rødvinsdistrikt, men for bare en generation siden blev der produceret mere hvid end rød.  Pludselig kom rødvin på mode, og så var det det, man koncentrerede sig om.  Men der laves stadig megen god hvidvin. Primært tør hvidvin på druerne Sémillon og Sauvignon blanc. Folk der har studeret vin vil vide, at det er de samme druer der benyttes til de ædle søde Bordeauxvine med Sauternes som den kendteste. 

Selv om vinstokkene står så de kan kikke over på Sauternes, har vinen ikke mindste antydning af sødme.  Den er tør, knastør. Vinmarkerne ligger tæt ved Garonnefloden lige nord for byen Cadillac. Ja ganske rigtigt, det er her det amerikanske bilmærker stammer fra. Her finder vi Château Garreau grundlagt i slutningen af 1700-tallet. Slotsejeren fortæller med begejstring, hvordan naturen har fået alt til at gå op i en højere enhed. Markerne ligger som et amfiteater. Skråningerne giver en naturlig dræning. Der er læ for vestenvinden, floden regulerer kulde og varme, så skiftene ikke sker for hurtigt. Jorden domineres af ”limestone”. Alt det forklarer, hvorfor druerne fra Garreau indbragte særlig høje priser.  I 1980 købte Alain Thiénot slottet og bragte det i en stand så det kunne klare nye tiders krav. Sémillon’en står på de varme stykker, hvor den oparbejder en god opulent fylde som kombineret med Sauvignon’ens aromatiske intensitet kan være ren magi.

I vinmarken har man indført en streng udvælgelses-proces, som har resulteret i meget komplekse vine. Med kun 3 ha med vin – 80% Sémillon og 20% Sauvignon Blanc – er man i stand til at overskue mindste detalje i vingården. Og rette sig ind efter det. Druerne håndhøstes i den rækkefølge de bliver modne. Hurtigt til presseren. Og gæring under temperaturkontrol. Når mosten er blevet til vin, får den lov til at ligge med bundfaldt i et par måneder. Det giver ekstra kraft og saft – kompleksitet om man vil. Lys gul med et grønligt skær. Meget imødekommende med noter af eksotisk frugt, ferskner og acacia. Den er livlig i munden, den renser kinderne og slutter af med mineralske undertoner og frisk citrus.

Tips til servering
Perfekt til stegte fiskeretter, lyst kød og fjerkræ. Kælderkold serveret i store glas.