2014 Praidis, Vermentino di Sardegna, Italien


Det er stærke mennesker der bor på denne ø. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op. Det har skabt international interesse for øens vine og et stort varieret udbud. Der er mere end 20 forskellige sardinske DOC'er at vælge imellem, men lad være med at prøve at lære dem at kende, for lige som mange andre steder, er det leverandøren der er den vigtigste kvalitetsfaktor.

Vi har valgt Cantina Castiadas som har været i gang i lidt mere end 50 år. Først fulgte de traditionerne, og satsede på kraft og stærk syre, men de var blandt de første af øens producenter til at skifte til nye tider. Man erkendte at kvaliteten starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre materiale.

En ny administration fik styr på tingene og nyeste og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: "Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur".

Vermentino er den bedste grønne drue på øen. Den optræder altid meget karakterfuld og er kendt for at have en duft af blomster, æble og fersken. Oprindelig kommer druen fra Spanien, hvor man mener at det er en undersort af Malvasia. Nogle anbefaler at man lagre Vermentino flere år på flaske, andre siger med lige så stor sikkerhed, at vinene er lavet for at bliver nydt her og nu. Vi ved ikke rigtigt. Den smager godt nu, så hvorfor vente. Druerne har haft deres rødder i Sarrabus (syd-øst-sardinien), hvor de nyder det milde kystklima. Denne vin fra 2014 er flot gul/grøn, frisk frugtig næse, intens med en varm krydret undertone og en fin (positiv) let bitter eftersmag.

Tips til servering
Kølig i store glas som aperitif, til frisk fisk, let frokost eller bare når man sidder og studerer de hvide skyer på himlen.