2014 Linton Park, Chardonnay, Sydafrika


Wellington har stået lidt i skyggen af fx Stellenbosch og Paarl, når man forsøger at finde frem til de bedste sydafrikanske vindistrikter.  Men efterhånden er det ikke nogen hemmelighed, at vine fra Wellington fører sig frem blandt de bedste. Og ofte til priser der gør dem meget attraktive.

Wellington ligger 60 kilometer fra Cape Town og byder på et smukt bølgende vinlandskab, der ruller gennem store dale for foden af Groenberg Moutain. Selv om der er lidt mere end 50 kilometer til den atlantiske kyst nyder man godt af kølige vinde fra Antarktis. Det giver en ideel temperatur i druernes modningsperiode.  Et andet plus er, at vinmarkerne ligger i delvis skygge af de store bjerge. Det er med til at sikre at druerne ikke sveder.De første vinstokke blev sat i Wellington i 1699, da franske huguenots bosatte sig i området. De havde vinforstand hjemmefra og de har været vigtige lige siden i udviklingen af vinavl i Sydafrika. Lokalt har man aldrig lagt skjul på den franske indflydelse.

Linton Park viser vejen for alle de andre i Wellington. Der er masser af kapital og stor entusiasme bag projektet, som vi har fulgt tæt i flere år. Det er en stor vingård med mere end 500 hektar under plov, og Linton Park udbyder flere spændende vinserier, som vi vil se nærmere på, og komme tilbage til. Området blev oprindelig omtalt som ”slangefloden” – slangriver, men blev i 1840 til ære for hertugen af Wellingtons sejr over Napoleon officielt omdøbt, og har siden båret hans navn.

Denne Chardonnay er høstet fra en af de højest beliggende vinmarker i Sydafrika. På toppen er der seks grader koldere end nede i dalen. Det er en meget mineralrig jord som er med til at give masser af karakter til vinen.Druerne håndplukkes og selekteres , så kun det bedste kommer med. Kontrolleret koldgæring på tank i 14 dage derefter 7 dage på små nye franske egetræsfade. Så 12 måneder på  et og to år gamle fade (også franske).Al den kærlighed udvikler en elegant smygende vin med tydelig moden frugt og krydrede aromaer. Pære, figen nærmest smøragtig. Alt samme folder sig flot ud godt hjulpet  på vej af den røgede franske eg.
 
Tips til servering
Perfekt til laks med cremet dildsauce, til fjerkræ i flødesauce o.l.