2014 Vesevo, Beneventano Falanghina IGT, ItalienVi skal til Napolibugten og det smukke bagland. Campanien hedder regionen. I romertiden var det her man hentede Imperiets bedste vine. Blandt andet den historiske Falernum. Men den forsvandt sammen med romerriget. Det er først nu området igen er begyndte at præsentere sig på den internationale vinscene. Vinbønderne har bemærket at forbrugerne i dag ikke gider drikke ligegyldig vin. De går efter vine med positiv særpræg og et lokalt fingeraftryk. Og det er der mulighed for i Beneventano, som er en provins i regionen.

Vesevo er det antikke navn for den aktive vulkan Vesuv. Jævnlige udbrud har mættet den omkring liggende jord med lava. Det er den absolutte ideelle grobund for vinstokke. Jorden er ekstra rig på mineraler og det fremmer de komplekse og elegante duft- og smagsnuancer i vinen. Og for at gøre det hele perfekt, så er klimaet mildt og venligt det meste af året.

Rammerne for kvalitetsvin er tilstede. Men det er mennesket der bestemmer om resultatet skal være godt eller mindre godt. I de mange hundrede år mellem romerne og nutiden, koncentrerede vinbønderne sig om kvantitet og ikke kvalitet. Der blev høstet alt for meget, og det kunne ikke gå for hurtigt.  Rovdriften skabte udvandet og simple vine. Man gik konsekvent efter de druesorter der gav mest. Og resultatet blev derefter.

I øjeblikket oplever man et totalt skifte mod kvalitetsvin med personlighed. Vinhuset Vesevo har gjort mange forsøg for at finde ud af, hvilke druer der passer bedste til den vulkanske jord. Til de hvide vine fra Beneventano er de ikke i tvivl om, at Falanghina er den bedste. Den er af græsk oprindelse og giver en meget attraktiv frugtagtig duft og smag til vinen. Den er allerbedst, hvis man finder  de jordstykker, hvor det ikke bliver for varmt eller for koldt.  Vesevo føler sig privilegerede, fordi de netop har vinmarker i distriktets tempererede zoner.  Når druerne kommer i hus presses de blødt. Mosten får et halvt døgn sammen med skallerne, inden koldgæringen sættes i gang. Den unge vin har skalkontakt et par uger inden filtreringen og tanklagring.

Smuk lysgylden i glasset og et fint grønligt skær. Intens aroma af grønne æbler  og fersken med en god livlig frugt. Den er fyldig tør, intens med en god eftersmag der bliver lang tid i munden.


Tips til servering

Den er let at holde af. Perfekt som aperitif , eller til lette retter, fjerkræ og lyst kød.