2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Classico, Sanrosshetto, Marche, ItalienMarche er en af Italiens 20 regioner. Der produceres vin i dem alle. Vi er i Mellemitalien og ude ved Atlanterhavskysten. Hovedbyen hedder Ancona. Den mest kendte Marche-vin er hvid. Den optræder med det smukke navn Verdicchio dei Castelli di Jesi og er tappet på en fancy amforaformede flaske. Nogle har påstået at flasken stort set er det mest spændende ved Verdicchioen., men den holder ikke længere. For at komme væk fra dette ry, er flere producenter begyndt at tappe vinen på almindelige hvide bourgogne-flasker. Andre har valgt at hæve kvaliteten. Og det er fra én af dem, vi har hentet denne vin.

Doc’en hedder Verdicchio dei Castelli di Jesi. Jesi er en by i regionen, og Verdicchio er druesorten. Vi har valgt en classico udgave.  Den kommer fra et lille område i bjergene omkring Jesi. Vinen var så meget bedre end de ”almindelige” vi smagte. Den havde en intens frugtkarakter og særlig charme som gjorde, at vi hurtigt måtte have et glas mere. De lokale mente at der blandt kendere var bred enighed om, at denne Verdicchio var blandt de allerbedste hvide, tørre italienere i dag.

Druen opfattes i Marche som helt deres egen, men ny teknik kan fortælle om, at den har sin oprindelse i Norditalien og er en afart af Trebbiano. Den bliver første gang registreret i Marche i 1500-tallet. Navnet er udledt af det italienske ”verde” grøn, fordi vinen selv i moden stand har et tydeligt grønligt skær. Smagsmæssigt oplever man en elegant friskhed og masser af charmerende syre.

Vinen er lavet på 100% Verdicchio og er behandlet med stor omhyggelighed. Håndplukket og bragt til presningen i små kurve. Koldpresning og koldgæring og lagring på ståltanke. Flot og indbydende i glasset. Lys strågul med grønlige reflekser. Havtorn og duften af mandeltræet i blomst. En vellysten næse. Smagen er tør og elegant.


Tips til servering

Køligt serveret i store glas. Perfekt som aperitif og til de fleste af ”havets frugter”.