2014 L'Oie du Perigord, Sauvignon Blanc Sec, Sydvestfrankrig


Perigord er uden tvivl den smukkeste og mest velsmagende region i Frankrig. En tur gennem Dordognedalen åbenbarer  terrasseinddelte skråninger og plateauer med dale som hele tiden overrasker. Store solsikkemarker, eventyrlige slotte, elegante herresæder, fredelige klostre og små hyggelige landsbyer er en del af det landskab, hvor mennesker har boet siden forhistorisk tid.

Perigords vinrute går gennem det gastronomiske bagland. Det er her grisene snuser store sorte trøfler op til overfladen og det er her Cèpe’en (Karl Johan-svampen) er bedst. Krydderurter og frugthaver, tobaksmarker, valnøddetræer og blommer driver af frugt. Hver lille by laver sin egen ost, og i de små floder står ørreden.

Alle steder går store ande- og gåseflokke, først og fremmest for leverens skyld. Resterne sælges som confit, andebryst og kråsesuppe. ”L’Oie du Périgord” betyder gås fra Périgord og er blot en erindring om, hvor vi er henne i Frankrig. Det har ikke noget med ”gåsevin at gøre.  Det er bare et hyggeligt navn til en vin fra Perigord.

Centret for vinhandlen i Perigord er den fine gamle Bergerac by. En statue af Cyrano de Bergerac står og skuer ind over det lille torv.  At den gode Cyrano er placeret her er noget af en tilsnigelse, for hans ”Bergerac” har intet med dette lille sydvestlige hjørne af Frankrig at gøre.

Til gengæld er nærheden til Bordeaux meget genkendelig. De er jo naboen, og deler det samme klima og tankegang. Og samme druer.

Sauvignon Blanc har nydt solen og det milde vejr på kalk bakkerne nord for Bergerac by. Det er 100% Sauvignon Blanc. Man ventede med at høste til den maksimale modning var opnået. Ellers helt traditionelt. To sorteringer inden presningen. Et par måneders lagring sammen med bundfaldet giver dybde og kant. Farven er lys med grønne toner. Næsen domineres af citrus og grapefrugt. Munden fyldes af frisk frugt og en livlig sprød syre. En meget delikat og lækker smagsoplevelse.


Tips til servering

Den skal serveres i store glas til alt det gode fra havet, til pateer, fjerkræ ol. Let afkølet naturligvis.