2014 Terre del Prete, Cortese, Colli Tortonesi, Piemonte, Italien


Luigi Boveri fortæller med stolthed om familiens vingård: ”Den ligger for foden af bjergene tæt på Turino, og lige der hvor de store vine bliver skabt”.  Selv om vi er kommet meget i Piemonte, kunne vi ikke umiddelbart placere Boveri’s vingård på et kort. Men lidt søgen hjalp os hurtigt på vej. Vi er i den absolut østlige del af regionen tæt ved Alessandria og Gavi. Her ligger byen Tortona og Colli Tortonesi. Og så er vi hjemme hos Luigi.  Det er en ”ung” vingård med 15 hektar tilplantet med vin. Det er ikke mere end han og fruen og svigermor kan klare det hele selv. Børnene hjælper til i høsten.

Han har 6 hektar med grønne druer. Det var dem vi var interesseret i. Cortese hedder druen, og den har gennem tiderne givet os mange gode oplevelser. De bedste af vinene er svære at få fat i. De drikkes af de rige i Turino.

Det er næsten kun i Piemonte, at vi finder Cortese.  Den fik sit gennembrud i Gavi, nabokommunen til Luigi Boveri, hvor den var den første hvide Piemonte vin der opnåede DOCG status. Det er den højeste kvalitetsanerkendelse i Italien. Det har naturligvis inspireret Luigi Boveri, der er sikker på, at han kan nå lige så langt i løbet af nogle år. Han har lovet ikke at gøre sammen fejl som kollegaerne i Gavi, der hviler sødt på laurbærerne. Det påståes at Gavi er den mest overprisfastsat vin i Italien. Vi vil følge ham tæt.

Colli Tonesi er et smukt bakket område. Luigi har sat Cortese på en nordvest vendt skråning der ligger højt – ca. 300 meter over havet. Vinstokkene er i gennemsnit 25 år gamle og trives ualmindelig godt på den kalkholdige jord.

Når druerne er modne høstes de manuelt. En blød presning møder dem. Mosten filtreres et par gange inden gæringen sættes i gang. Det er kontrolleret koldgæring på tank. Den unge vin får lov at falde til ro på tank et par måneder inden den tappes og gøres klar til salg og nydelse.

Vinen er smuk strågul i glasset.  Næsen er blomsterrig med pift af akacie, havtorn og fersken. Smagen er frisk og charmerende. Tør og let olieret med stor velsmag.

Tips til servering
Det er en perfekt aperitif og den rigtige vin til kogt fisk, pasta og fjerkræ. Nydes afkølet.