2014 Vinha do Mouro, Alentejano, Portugal


I årene lige inden Danmarks indtræden i de europæiske fællesskaber (1973), var Portugal den største vinleverandør til de danske ganer. De havde en markedsandel på over 50%. Det skyldes blandt andet, at vi i EFTA-samarbejdet havde toldfritagelse for vin, og dermed sparede ca. 50 øre pr flaske. Det var før vores smagsløg blev alt for sofistikeret. Vi foretrak lidt grove bondevine frem for elegance og finesse.

Men lige pludselig var vi en del af fællesmarkedet og på forunderlig måde vendte vi fra den ene dag til den anden, Portugal ryggen.  Umiddelbart havde portugiserne ingen planer om at følge med udviklingen. I en tyve årige periode var portugisisk vin næsten glemt, men en helt ny generation af dygtige og innovative vinmagere har bragt Portugal tilbage som et spændende og udfordrende vinland. Internationalt havde den moderne frugtige og fyldige vinsmag vundet indpas.  Den stil er nu også den fremherskende i Portugal. Især i regionen Alentejo har de fået et godt greb om tingende. Tidligere var det mest kooperativer, der dominerede. Nu er det mindre vinbrug med ejere der har ambitioner om at opnå international anerkendelse.

Alentejo betyder på den anden side af Tejofloden – set fra Lissabon. Vi er i indlandet der mod øst grænser op til Spanien. Vores vinbonde i Alentejo hedder Miquel Louro og er uddannet tandlæge. I 1989 bestemte han sig til, som resten af familen, at blive vinproducent. Han erhvervede sig Quinta do Mouro der ligger lige udenfor byen Estermoz. Det er en velkendt, smuk, historisk ejendom som nu også nævnes blandt de fineste vingårde i regionen. I alle de gode omtaler henvises der tit til ejerens personlige engagement og lyst til at få det absolut bedste ud af druerne. Miquel Louro benytter kun druer fra sin egen vinmark.

Overraskende lys, nærmest vandklar i glasset. Men det skal ikke få dig til at tro, at der er noget som helst ”vandet” over vinens duft og smag. Den er intens nærmest påtrængende med citrus og fine mineralske undertoner. Smagen er sprød, tør og insisterende.  Et lækker glas vin til havets frugter. Det er de gode lokale druer som Verdelho, Arinto og Antâo der står bag. 8 timers skalkontakt før gæringen, der sker ved lav temperatur (12 grader) i 5 uger.

Hurtig på flaske, og hurtigt ud til folket mens den endnu har ungdommens charme.

Tips til servering
Perfekt til sushi.