2013 Fannia, Molise Falanghina DOC, Italien


Kun en lille del af regionen Molise har kyststrækning ud til Adriaterhavet. Man er klemt lidt inde mellem Abruzzo i nord og Apulien i syd. Mod vest danner Appenninerne en massiv mur. Vindyrkningen er henvist til en stor bakket dal tæt ved kysten. Der er rigelig plads, for vin er ikke det der optager regionen mest. Druen er den klassiske hvide for området, Falanghina og den smager rigtig godt. Vinhuset kalder sig Valerio og er skabt på en vision om at smelte tusinde års erfaring sammen med moderne viden og teknik. Vi er i grænse området mellem regionerne Molise og Campanien. Vinmarkerne, i alt fald nogle af dem, finder vi i Isernia provinsen lidt vest for Compobasso.

Når Valerio laver rødvin er det med fokus på Sangiovese druen og når det gælder hvid, fokuseres der stærkt på en bestemt drue, der hedder Falanghina. Den var en vigtig del af antikkens berømte Falernumvine, men findes efterhånden kun meget få steder. Den har græsk oprindelse, og når man behandles nænsomt, får man en elegant, sprød, frugtig vin med tydelig duft og smag af æble/melon.

Valerio har en årlig produktion på 70.000 flasker. Kun 10.000 af dem er den hvide Fannia. De kan simpelthen ikke få fat i flere druer. Vinen laves på 100% Falanghina høstet i midten af september, og bragt i hus så hurtigt som muligt, hvor presning og koldgæring på ståltanke sættes i gang med det samme. Den malolactiske gæring foregår også på ståltank. Foruden en frisk sprød smag giver det tillige vinen større fylde og vægt.

Fannia er strågylden og meget imødekommende. I næsen sommerblomster, fersken og saftige æbler. Lækker tør med en frisk frugtsyre og lidt nødder og citrus der slutter festen af.

Tips til servering
Perfekt til asiatisk mad, til de fleste frokostretter, koldt kød og fjerkræ.