2013 Alento Branco, Monte Branco, Alentejano, Portugal


Googler man ”Monte Branco” dukker der et væld af henvisninger op om Europas højeste bjerg Mont Blanc. Det ligger som bekendt i alperne, og har intet med denne lille vingård i Portugal at gøre. Internationalt omtales vingården som ”White Hill Winery”. Vi er i Alentejo-regionen og tæt ved den smukke by Evora.

Det hele med startet for lidt mere end ti år siden. Manden bag er Bay Luis, der inden han startede for sig selv, fik en grundig landbrugsuddannelse og arbejdede i forskellige vinhuse blandt anden i Californien. Det har været med til at give ham en moderne profil. Han søger med stort engagement at fremstille vin der overrasker og overstiger forventningerne hos nutidens forbrugere. Han arbejder primært med lokale druer, der købes fra gode og velpassede vinmarker. Vinbønderne kan så koncentrere sig om det de er bedst til, og det giver samtidig Bay Luis mulighed for at koncentrere sig om vinens kvalitet. Det har han haft stor succes med. Halvdelen af hans årlige produktion sælges i udlandet, og altså i konkurrence med vine fra hele verden.

Klimaet i Alentejano er i modningsperioden fyldt med gode, tørre, varme dage. Det er primært lerjord. Altså god og dyrkbar landbrugsjord. Druerne til denne vin nævner vi, selv om vi ikke tror, at nogen husker dem i morgen: 50% Arinto, 40% Antao Vaz og 10% Roupeiro. Der håndhøstes med stor selektion. Druerne lægges i små kasser, så de ikke presser hinanden på vej til vingården. Først kværnes klaserne og grøden får lov at ligge i 8 timers med fuld skalkontakt. Derefter en langsom gæring (8 uger ved 12 grader uden skaller). Filtrering og så på flaske, klar til at blive nydt kælderkold og af store glas.

Vinen har en behagelig frisk og sprød tørhed. Den lyser brillant med et grønligt skær der signalerer friske citrus og mineralske noter. Der er fin balance mellem syre og frugt. Den har en behagelig og intens lang smag.

Tips til servering
Perfekt som aperitif og alt det gode fra havet. Oplagt til sushi og asiatisk mad i det hele taget.