2014 Tucumen, Chardonnay, Mendoza, Argentina


Ideen bag denne vin er, at den skal smage godt sammen med næsten alt, som man kan finde på at spise. Det er et godt udgangspunkt, og med ganske få undtagelser, mener vi at målet er nået.

De store udvandringer i slutningen af 1800-tallet fra Europa til Argentina, bragte også familien Budequer til det nye land med de mange muligheder. Familien havde lidt vinerfaring med hjemmefra og tog derfor med det samme den netop åbnede jernbane fra Buenos Aires til Mendoza, hvor vinen groede. På det tidspunkt var det ren industri med lave lønninger og store perioder med arbejdsløshed. Budequer’ne pakkede hurtigt kufferterne endnu engang og tog nordpå til Tucumen. Det kaldes også ”sukkerland”. Her lykkedes det det at blive succesfulde sukkerproducenter.

I slutningen af 1900-tallet var sukkerrør ikke mere så givtige, og de nye generationer der var kommet til tog igen sydpå for at gennemleve en gammel drøm om at lave vin. Mendoza var i mellemtiden blevet anerkendt som en af verdens bedste kvalitetsvinsområder.

Familien etablerede sig i det høje Mendoza. Der hvor de bedste vine bliver til. Det er næsten 1000 meter over havet og der er en fantastisk udsigt til Andesbjergene. Omkring byen Agrelo sikrede man sig nogle marker med meget gamle vinstokke. Druerne herfra er med til at give vinen dybde og kompleksitet. Det gælder også de grønne druer, som vinder mere og mere indpas, efterhånden som man finder ud af, hvordan de skal behandles. De skal fx. have lov til at blive fuldmodne inden de høstes. Når de kommer i hus, skal de stå køligt i et døgn, og det skal være koldgæring hele vejen i gennem. Når man vil lave hurtigt drikkelige vine skal det ske på tank og ikke i nye træfade.

Denne vin er lavet på 100% Chardonnay og af de bedste kloner. Vinmarken er i Maipu, hvor der er stor konkurrence på kvalitet. Derfor er man nødt til at tage sig sammen. Familien har penge til at gøre det ordentlig. Deres bedste vine, som for øvrigt også koster kassen, har fået megen fin omtale verden over. Men det har deres almindelige Tucumen-serie også. Vi tilbød sidste år en rød Cabernet Sauvignon fra vinhuset. Nu har vi valgt seriens hvide Chardonnay. Den er ”aromatico og frutado”. Fyldig tør med en masse velsmagende komponenter. Der er en delikat balance mellem syre og alkohol kombineret med eksotisk fedme med lidt ananas, mango og banan.

Tips til servering
Som nævnt - smag den til det hele (minus sødme). Producenten føler at vinen er særlig god til grillet kød, fjerkræ og fisk.