2013 Pezzapiana, Castel del Monte, Torre Vento, Pulien


Frederik den II var en af de mest betydningsfulde tysk/romerske kejsere i Middelalderen. Han blev født på Sicilien i 1194 og døde i kamp i 1250. Han gik ikke af vejen for en hurtig krig rundt omkring i Europa. Han var yderligere en flittig deltager i diverse korstog. Med sin skaldede isse og sit knald røde fuldskæg skabte han respekt rundt om sig. Jagt var hans store hobby. Især falkejagt. Han har skrevet en meget detaljeret og anerkendt bog om jagt med fugle. Der var altid mindst 50 falkonerer ansat ved Frederik den II ’s hof. Han var en stor bygherre og lod opføre et halvt hundrede slotte rundt omkring på stratetiske rigtige steder. Et af de mest kendte er Castel del Monte, der ligger i et stort skovbeklædt område mellem Appeninerne og Adriaterhavet. Det fremtoner stadig magtfuldt som det står der på toppen af en høj. Man får fornemmelsen af et uindtageligt fæstningsværk, men Castel del Monte er oprindeligt tænkt som et jagtslot på grund af de store flokke af trækfugle der passerer området.

Der er også gode betingelser for at dyrke vin. Et stort plateau omkranser Castel del Monte, og man kan tælle 300 solskinsdage om året. Vand har man nok af, men aldrig for meget. Det er så ideelle betingelser, at man kan styre den meget eftertragtede drue Uva di Troia, der oprindelig kommer fra det sagnomspundne Troja i Lileasien.

Vinhuset der står bag de to Castel del Monte vine, som vi præsenterer i denne måned er Torre Vento, der har 400 hektar med vin. Det er familien Liantonia der siden 1948 har puklet for at få rødderne dybt nok i den stenede og magre jord. Det er lykkedes og man kan nu konstatere, at Castel del Monte har vundet stor international respekt.

Der laves mest rødvin i Castel del Monte, men der er også plads til lidt grønne druer. Her er brugt den hvide Bombino og Pampanuto. Sidstnævnte er med sin høje alkohol og lave syreindhold en ideel drue til blanding med den tørre og markante Bombino. Kvaliteten afhænger af, hvor grådig vinmageren er. Piner man et højt udbytte bliver resultatet en neutral tør hvidvin. Her har man kælet for druerne, der kommer fra et let bakket landskab. Vinstokkene er sat i 500 meters højde over havet. Høsten gik i gang midt september. Druerne er presset meget blødt så det kun er kødet der bruges. Koldgæring og tre måneder på tank.

Gylden grøn i glasset. Indbydende og lækker i næsen. Vilde blomster dominerer og de er også tydlige i smagen, der er tør, fyldig og nærmest fløjels blød.

Tips til servering
Det er vin der skal drikkes ung og kølig, og gerne af store glas. Som aperitif, til stegt eller grillet fisk. Eller til asiatiske retter.