2013 Koyle Costa, Sauvignon Blanc, Colchagua Costa, Chile


Frankrig har gjort Sauvignon Blanc kendt. Vi finder den både i Bordeaux og i Loire. Det er kun de bedste af dem, der er værd at bruge tid på, og de er som regel vældig dyre. For et par årtier siden dukkede New Zealand op med nogle fremragende Sauvignon Blanc’er. Og til endda meget fornuftige priser. De overraskede med en nærmest magisk kraft, hvor citron, hindbær, peber og grønne asparges var pakket ind i en let og elegant frugt. De er der stadig og vi anbefaler dem gerne. Både Sydafrika og Chile tilbyder sig også, men vi har aldrig fundet nogle med samme ædle og bløde smag som de dyreste franske eller med den sprødhed og magi som man kan opleve i de new zealandske. Før nu. Fornylig var vi en tur i Chile, hvor vi fandt ”klonen” der forener Sauvignon Blanc’s bedste egenskaber fra hele verden.

Det var hos vinhuset Koyle, der har sat Sauvignon Blanc i den berømte Colchagua dal, stedet som i dag regnes for landets førende kvalitetsvinsdistrikt. Vinmarken ligger helt ude til kysten, hvor man fornemme Stillehavets kølige vinde og salte luft. Her er klimaet til at stole på. Der er altid sol nok til at modne druerne, og regn er aldrig et problem. Det gør, at man kan koncentrerer sig om udelukkende, at få det bedst mulig ud af de druer der kommer ind. Ansvaret er lagt i hænderne på en erfaren herre, Alfonso Undurraga. En mand som vi har fået lov til at kalde en god ven af huset. Efter at have brugt den første halvdel af sit liv på at producerer nogle af Chiles største salgssucceser, ville han nu til at finde ud af, hvor langt man kunne nå, når man ofrede det der skulle til. Han har sat sig selv under et mægtigt pres. Hans mission er lykkedes. Han får ros, høje ratinger og fin kritik for alt han kommer ud med.

Denne Koyle Costa er ingen undtagelse. Det er 100% Sauvignon af en særlig god klon. Dyrkningen foregår biodynamisk men Alfonso tillægger ikke det den store betydning for vinens smag og karakter. Det er mere en livsstil og noget den fremtidige forbruger vil efterspørge. Det der giver vinen den bløde fylde er delvis lagring på nye træfade i et halvt år.

Lækker næse. Man fornemme grønne asparges og stikkelsbær i en fin sprød tropisk indpakning og så denne eksklusive fedme der giver vinen en perfekt balance. En vin der fortjener at blive skænker køligt i store tynde glas.

Tips til servering
Perfekt som meditationsvin og som ledsager til fisk og fjerkræ med urter og grøntsager.