2013 Poggio Verde, Frascati Superiore DOCG, Italien


Frascati er en af Italiens bedst kendte hvide vine. Den høstes fra bjergene bag Rom kendt som Castelli Romani. Det er her paven har sit ”sommerhus”. Gennem det meste af historien har Frascati være omtalt som romernes dagligvin. Det var den der blev serveret fra kande på alle byens retauranter. Man havde vænnet sig til, at den var lidt mat og overiltet. Det skyldtes Malvasia-druen, som man ikke rigtig forstod at styre i gamle dage. Den smagte pragtfuldt i de kølige kældre oppe i bjergene, men iltning og transport på vej til Rom ændrede dens karakter. I dag har man ikke problemer med Malvasia. Moderne teknik og hygiejne sørger for at Frascati-vinen kommer frem til hovedstaden og videre ud i verden i fineste form. Det vil sige gylden, sprød, lækker og frisk, det som er Frascati vinenes varemærke.

Denne Poggio Verde er noget af en luksusudgave. Det er fra vinhuset Principe Pallavicini der tilhører en af de ældste adelige familier i Italien. Gennem tiderne har der været en pave, flere kardinaler, en håndfuld betydningsfulde politikere og et vred af borgmestre med efternavnet Pallavivini. Familien råder over adskillige vingårde fordelt ud over Italien. Hovedsædet er i Castelli Romani, hvor man selvfølgelig udviser en særlig kærlighed for husets Frascati vinene.

I 1980 investerede Pallavicini den mest moderne kælder og teknik med det ene formål, at man kun ville lægge navn til det bedst mulige. Man ville ikke forsøge at efterligne gammel/klassisk stil, men gå målrettet efter den moderne, elegante smag. Venlighed, elegance og velsmag skal være de dominerende egenskaber. Det skal være vin man har lyst til at at tag en slurk til af.

Druerne til denne Frascati er 70% Malvasia del Lazio. De sidste 30% er en blanding af Greco og Grechetto.

Det er druer, der giver liv og velsmag. Rødderne stikker dybt i den vulkanske jord. Vi er 300 meter oppe ad skråningen. Med en flot udsigt til Roms tage, og en kærkommen nattekølighed.

Druerne håndplukkes i slutningen af september. Altid om morgenen før solen får fat. I kælderen sorters druerne en sidste gang. De presses let. Den unge vin får skaldkontakt i 4-5 måneder inden aftapningen.

Skænk vinen kølig i glasset. Nyd den brillante lyse citronfarve. I næsen rosenblade, lidt fersken, abrikos. Smagen elegant fyldig med en nøddeagtig struktur. Eftersmagen runder af med en fin frugtsyre.

Tips til servering
Det er sådan en vin man kan sidde bare og nyde mens man tænker store tanker. Den er perfekt til pasta, alt det gode fra havet, og friske bløde oste.