2013 Falanghina Benevento igp, Campagnine, Italien


Vi er endnu en gang taget til dejlige Italien, hvor udbuddet af vin er stort og frodigt. Vi overraskes gang på gang. Som unge vinhandler kunne man nøjes med at interessere sig for Chianti og Piemonte. Men så kom Amarone og stjal opmærksomheden indtil prisernes himmelflugt gjorde dem uinteressante for de fleste. Det fik os til Syditalien, hvor en hel ny verden ventede på at blive udforsket. Især Puglia og Sicilien kom på de danske hitlister. Nu har skæbnen bragt os til Campanien. Det er indgangen til Syditalien. Napoli er hovedbyen. Sorento-halvøen trækker tusinder af turister til – hver dag. Vesuv-vulkanen er stadig aktiv, men ryger kun lidt i smug. Det var her i dette skønne landskab, at antikkens grækere viste, at vin ikke bare var en medicin der dulmede hverdagens trængsler, men et nydelsesmiddel, der gjorde det værd at leve. Romerne fulgte vintraditionerne op med deres berømte Falernum. Alt sammen var det i Campanien.

En ny generation vil genopfinde Campanien som vinland med kvalitetsvine der kan betales. Benevento (en provins i regionen Campanien) kan udmærket gå hen og blive kodeordet for denne bevægelse. De tidligere generationer koncentreret sig med stor dygtighed om kvantiteter på bekostning af kvalitet. Løsningen er de rigtige druesorter og et lavt udbytte. De der gør det sætter standarten i dag.

Når der skal laves god hvidvin i Campagnien, så er Falanghina-druen altid i spil.

Det er en drue grækerne i sin tid bragte til Benevento. Man mener for øvrigt også, at druen var en vigtig del af blandingen til de bedste Falernum-vine. Den er dejlig fri for at have lighedspunkter med Chardonnay og Sauvignon Blanc, som vi jo får så rigeligt af.

Falanghina står på en sydøst vendt skråning, og nyder godt af varme om dagen og kølighed om natten.

Høsten til denne vin foregik mellem den 25. September og 
7. Oktober. Kun fuldmodne druer bliver bragt i hus. En blød presning sørger for at kun den fineste most får lov at gære til vin.

En lækker duft af både æbler og melon pakket ind i en frisk frugt. En livlig syre giver vinen kant.

Tips til servering
Skænkes køligt i store glas og nydes som aperitif, til alle havets frugter, til fjerkræ og koldt kød.